Mě stačí 5W30, protože když je 35 °C, tak už jsem v autě totálně vařenej. Některé zdroje uvádějí 30 °C.
5W40, 40°C tady nebylo. A i kdyby bylo,tak už do auta nesednu, protože z asfaltu bude černá řeka a v tom vedru k autu ani nedojdu.
Mě je to jedno, W40 bude možná o chlup dražší, zbytečně. Je to bez reálného využití.
MOJE: pavproch - Panda 2 Climbing
Moderátor: peta.smolik
Re: MOJE: pavproch - Panda 2 Climbing
Fungl nový Seicento 2025 z Mironetu. Řidič je z Xindlvajíčka
- Reklama
Jo, ta naša má klimu, plnohodnotnou (= automat). Ale dyž ta klima flétě jede na plné pecky, tak Pindica nemá 44kW, ale jen asi 35 a je to sakra znát...
Stáří NENÍ pro sraby, ale já srab sem. A geront k tomu.
Mě stačí 5W30, protože když je 35 °C, tak už jsem v autě totálně vařenej. Některé zdroje uvádějí 30 °C.
5W40, 40°C tady nebylo
Varování pro ostatní - to co tu tvrdí Tomass - xxWxx nejsou stupně/teplota ale viskozita. Btw provozní teplota motoru s venkovní nemá moc společnýho (termostat je na 90, v zimě jen dýl trvá než se na provozní ohřeje).
5W30 v tomhle motoru nemá co dělat, je to řídká vodička s kterou konstrukce motoru nepočítá. Btw 5W30 jsou obecně dražší než 5W40, o 10W40 ani nemluvě. Takže naopak to stojí víc. Nechat vrčet na volnoběh v zimě nebo honit studený, jen další kurvení. Dávat víc VIFka pro benzín/dlouhodobě nemá žádný výhody. 100 Oktanů tenhle motor neumí využít = další zbytečně vyhozený prachy. Militec - možná koroze chlorem, pro motor nevýznamný a naopak může uškodit. Kastrol oleje rády karbonujou.
Myslí jak tomu dopřává, ale v reálu jen zbytečně vyhazuje prachy a naopak škodí. Ad "osvědčilo se mi to" - tenhle motor je opravdu hodně blbovzdornej, takže se osvědčí klidně i slunečnicovej olej a jezdit na ředidlo.
Silně nedoporučuju podobnýma moudrama se řídit...
BTW 1,1 = 40 kW a "auto lítá" - tak ten byl dobrej
Chtělo by to slízt ze stromu a projet se v něčem co aspoň trochu jede...
5W40, 40°C tady nebylo
Varování pro ostatní - to co tu tvrdí Tomass - xxWxx nejsou stupně/teplota ale viskozita. Btw provozní teplota motoru s venkovní nemá moc společnýho (termostat je na 90, v zimě jen dýl trvá než se na provozní ohřeje).
5W30 v tomhle motoru nemá co dělat, je to řídká vodička s kterou konstrukce motoru nepočítá. Btw 5W30 jsou obecně dražší než 5W40, o 10W40 ani nemluvě. Takže naopak to stojí víc. Nechat vrčet na volnoběh v zimě nebo honit studený, jen další kurvení. Dávat víc VIFka pro benzín/dlouhodobě nemá žádný výhody. 100 Oktanů tenhle motor neumí využít = další zbytečně vyhozený prachy. Militec - možná koroze chlorem, pro motor nevýznamný a naopak může uškodit. Kastrol oleje rády karbonujou.
Myslí jak tomu dopřává, ale v reálu jen zbytečně vyhazuje prachy a naopak škodí. Ad "osvědčilo se mi to" - tenhle motor je opravdu hodně blbovzdornej, takže se osvědčí klidně i slunečnicovej olej a jezdit na ředidlo.
Silně nedoporučuju podobnýma moudrama se řídit...
BTW 1,1 = 40 kW a "auto lítá" - tak ten byl dobrej
Nesouhlas (částečný): Já do naší 1,2 taky liju (jen a pouze) Vervu100 ale ne quli zvýšení výkonu (kdo pozná 44,2 vs 44 kW?), ale protože NEobsahuje biosračky a protože obsahuje aditiva, keré motor čistí. Což o noname N95 z jézeddé říct nelze.
A souhlas, ano, i 1,2 44kW je pomalík, fest pomalík (moje "běžné" brmbrbrm má těch kilowatů 190 + zkrácený diff = trhač asphaltu).
A souhlas, ano, i 1,2 44kW je pomalík, fest pomalík (moje "běžné" brmbrbrm má těch kilowatů 190 + zkrácený diff = trhač asphaltu).
Když se tady bavíme o těch viskozitách, tak napíšu jednu zajímavost. Moje Panda 1.2 FIRE vyrobená v roce 2018 má předepsaný olej 5W40 Selenia K Pure Energy a je to tak od začátku výroby této generace Pandy v roce 2012. Nedávno jsem zjistil, že na jaře 2019 Fiat změnil předepsaný olej pro tento motor na 0W20 Selenia ECO2 a to údajně bez jakýcholiv úprav na motoru! Tento olej je od jara 2019 předepsaný pro 1.2 FIRE benzín i verzi benzín+LPG! Je to tak uvedeno i v návodech k Pandě od jara 2019 a zjistil jsem, že autorizované servisy opravdu dávají při výměně 0W20 Selenia ECO2. A vy se tady bavíte, že 5W40 je správně a 5W30 už je špatně
. A přitom Fiat i autorizované servisy tam od 2019 lejou 0W20. Zajímalo by mě, co si o tom myslíte. Proč to Fiat změnil? Bude 0W20 tomuto motoru dlouhodobě škodit? Může se tím zkrátit životnost motoru 1.2 FIRE?
Panda 1.2 r.2018
Seicento S 1.1MPI r.2000 ...už jen ve vzpomínkách
Seicento S 1.1MPI r.2000 ...už jen ve vzpomínkách
Tfuj! Už i Fijat? .... leze Uršule do ().()...jako fauvé. Máme doma i TSi 2.0 EA888 MY2012 a tam tehdy předepisovali 5w30, já ale tam liju radši 5w40 CFS = vysoká ochrana před vysokýma těplotama, ale na pokecu o olejích se to fčíl probíralo, že neska fauvé do téhož EA888 nařizuje 0w20. Takovou řídkou wodu bych do ničeho svýho nenalil (junior to ale do svého 2.0TSI EA888 lije a kupodivu mu to ani ve skoro 100tiskm nic nežere/nedolívá.
0w20 je ekosracka, podobně jako chytrý dobijeni, start stop atd. Pár deci usetrenyho paliva = menší uhlíkova stopa a to je jakože pokrok. Že motor chcipne o 100kkm dřív je vedlejsi.. cesta do p... e.
Bez bioslozky je často i obyc 95 od cepra. Prémiový benzíny jsou aditivovany obvykle právě Vifkem. Někdy je místo lihu etbe. Kdo to neleje do zahradní techniky a nenechává rok v nadrzi tam s tím problém není, FIRE sežere všechno a i malé množství vif dobře čistí od biosracek.
Premiovy benzín chyba neni, jen to je zbytecne drahy, běžná 95+panak vif na nadrz udělaji stejnou službu..
Bez bioslozky je často i obyc 95 od cepra. Prémiový benzíny jsou aditivovany obvykle právě Vifkem. Někdy je místo lihu etbe. Kdo to neleje do zahradní techniky a nenechává rok v nadrzi tam s tím problém není, FIRE sežere všechno a i malé množství vif dobře čistí od biosracek.
Premiovy benzín chyba neni, jen to je zbytecne drahy, běžná 95+panak vif na nadrz udělaji stejnou službu..