Zadní Lambda sonda
Moderátor: peta.smolik
-
Ceskolipak
- Začátečník
Zadní Lambda sonda
Dobrý den, najde se tu někdo kdo poradí jakou konkrétní Lambda sondu za katalyzátor? Jedná se o Panda 2, 1.1 motor. Děkuji za nějaké info či popostrčení...
- Reklama
Re: Zadní Lambda sonda
55201610
-
Ceskolipak
- Začátečník
Děkuji moc ....
Jestli teda můžu (není to o fijatu, na Pindici sem lambdu/y ešče neměnil): na m4Zlikovi (BMW e89) sem těžce při výměně pre-cat lambd narazil - dal sem tam Delphi a nechtěly/nechtějí bezproblémově "mluvit" s DME, až následně sem zistil, že do BMW !jen! Bosch. Kdoví, jestli to Fiat nemá podobně (= se kterou aftermarket značkou si "rozumí" a se kterou ne). 
Stáří NENÍ pro sraby, ale já srab sem. A geront k tomu.
Všechny díly od Delphi který jsem potkal, byly laciná sračka drahá i zadarmo..
Který lambdy jsou shit a který dobrý bohužel zmáklý nemám. Navíc kvalita se mění, takže co bylo OK před pár lety dnes už platit nemusí..
Který lambdy jsou shit a který dobrý bohužel zmáklý nemám. Navíc kvalita se mění, takže co bylo OK před pár lety dnes už platit nemusí..
Bosch je spíš to horší, co se týče autodílů.
U lambdy je potřeba kupovat nejlépe originál, který použil výrobce. Mám od kámošů dost info, jak kupovali lambdu nadvakrát. Jednu levnou a podruhé originál, co funguje. Tím nemyslím jít do servisu značky, ale koupit přesně to co tam bylo z fabriky. Dá se to dohledat, často i přečíst na dílu.
U lambdy je potřeba kupovat nejlépe originál, který použil výrobce. Mám od kámošů dost info, jak kupovali lambdu nadvakrát. Jednu levnou a podruhé originál, co funguje. Tím nemyslím jít do servisu značky, ale koupit přesně to co tam bylo z fabriky. Dá se to dohledat, často i přečíst na dílu.
Fungl nový Seicento 2025 z Mironetu. Řidič je z Xindlvajíčka
I tak to neni jistota.. Panda 169 - to je většinou 15+ let starej pekáč a výroba originál dílu už dávno může být v úplně jiný fabrice a s jinou kvalitou. Typicky přesun výroby z Evropy do Asie, to proběhlo u spousty značek. A rozdíl bývá i v kvalitě originál dílů do prvovýroby X jako náhradní díl, přestože výroba jede na stejný lince. Ale s tim toho moc nenaděláme, zbývá pokus - omyl nebo info od někoho kdo ty díly potkává často a má zmáklý co funguje a co ne...
PS přední lambda by měla oscilovat a zadní být "vyžehlená". Pokud zadní lambda kopíruje přední, tak je v háji kat (tam je u druhovýroby taky probléém s kvalitou, platina je drahá tak jí tam moc nedávaj, tak to často brzy chcípne...
PS přední lambda by měla oscilovat a zadní být "vyžehlená". Pokud zadní lambda kopíruje přední, tak je v háji kat (tam je u druhovýroby taky probléém s kvalitou, platina je drahá tak jí tam moc nedávaj, tak to často brzy chcípne...
-
Ceskolipak
- Začátečník
Tak a teď ji dostat ven, bude tam asi hodně dlouho, možná i z výroby což už je dvacet let. Už sem ve fázi kdy mám strhaný plochy pro klíč, ufiknutý kabel abych se tam dostal prstýnkem a i ten přeskočí. Achjo
Musí to být horké, po jízdě. Pak je v závitu vůle a koroze se citlivým povolením naruší. Je potřeba citlivě střídavě utahovat a povolovat. Druhé povolování už jde většinou dobře. Jinak to nepůjde. Opatrně na popálení.
Na lambdu se používá speciální klíč. Změř si, jestli je to 22mm, dělá se ještě jedna, nebo dvě velikosti. https://www.aretacni-pripravky.cz/vyfuk ... 2---22-mm/
Nedá se to vyšroubovat nářadím po dědečkovi ! Pokud si chceš opravovat doma, tak nějakou kačku musíš obětovat. Stějně ten klíč bude potřeba na novou, aby se šestihran neožvejkal nasazením otevřeného klíče a ještě většinou šejdrem.
Měnil jsem lambdu asi po 18 letech a šlo to povolit celkem slušně.
Na lambdu se používá speciální klíč. Změř si, jestli je to 22mm, dělá se ještě jedna, nebo dvě velikosti. https://www.aretacni-pripravky.cz/vyfuk ... 2---22-mm/
Nedá se to vyšroubovat nářadím po dědečkovi ! Pokud si chceš opravovat doma, tak nějakou kačku musíš obětovat. Stějně ten klíč bude potřeba na novou, aby se šestihran neožvejkal nasazením otevřeného klíče a ještě většinou šejdrem.
Měnil jsem lambdu asi po 18 letech a šlo to povolit celkem slušně.
Fungl nový Seicento 2025 z Mironetu. Řidič je z Xindlvajíčka
Samozřejmě nevím konkrétně k Fijatům (viz výše, ešče sem lambdu na Pindici neměnil), ale u BMW e89 N52 2009 to minulý týden Libor dělal zastudena obyč. stranovým klíčem 22 a bez poblema (nebránilo sa to = nebylo potřeba spešl nářadí).
Stáří NENÍ pro sraby, ale já srab sem. A geront k tomu.