MOJE: pavproch - Panda 2 Climbing
Moderátor: peta.smolik
Re: MOJE: pavproch - Panda 2 Climbing
Jo, přesně cena (u mně teda 14") mnoho let sem na Pindici dával jen "prémii" (zimní all year round) za nějakých 2-2,5tis kus, zatímco ty Barumky se chovají/vydrží stejně jak ta prémie, ale jsou v podstatě za polovic (teda letos po usilovném hledání opravdu polovic, loni sem za ně dal o 3 stovky/kus víc).
Stáří NENÍ pro sraby, ale já srab sem. A geront k tomu.
- Reklama
Offtopíč Pindica: I když v poslední době šetřím, kde se dá, NATOhle peníze najdu vždycky, zase mi i celé rodině nebude na zdi celý rok viset nějaká nakupovaná konfekce (i když třeba Fujcík je mívá moc hezké), ale můj vlastní a neopakovatelný originál:

Tohle není pravda. Barum už tak 15 let nedopadá moc dobře v testech. V mnoha testech je úplně vynechána. Opustil jsem Barum kolem roku 2013, kdy jsem dal pryč zimáky se kterými jsem ho koupil a udělal stejnou chybu znovu. Už jsem to tu psal, tak se nebudu opakovat. K Barumu se nevrátím, už nikdy. Cokoliv gumového z Polska taky bída. Cena mě u pneumatik absolutně nezajímá. Kupuju je zase na několik let. Nokian WD R3 mám z Ruska a jsou skvělý. Ty Continentaly jsem vyhlížel už před lety, ale tenkrát nebyly skladem. Nokian byly v testech o fous lepší. Jedny gumy mi můj známý nechal přivézt ze skladu z Holandska, protože jinde v Evropě nebyly. Bylo to + 150 Kč na gumu za dopravu navíc, ale byly asi za 4 dny. Na jistotu.pavproch píše: 08 zář 2026, 13:59 Jo, přesně cena (u mně teda 14") mnoho let sem na Pindici dával jen "prémii" (zimní all year round) za nějakých 2-2,5tis kus, zatímco ty Barumky se chovají/vydrží stejně jak ta prémie, ale jsou v podstatě za polovic (teda letos po usilovném hledání opravdu polovic, loni sem za ně dal o 3 stovky/kus víc).
Fungl nový Seicento 2025 z Mironetu. Řidič je z Xindlvajíčka
Já na Pindici potřebuju aby nová zimní guma pro Pindicu první zimu pořádně hrabala vepředu v hlubokém sněhu a druhou následnou (už vzadu) aby hrabala taky, třeba míň. A pak v létě už zase vepředu aby vydržela těch 6 měsíců horkého provozu, než ji vyhodím a koupím zase novou. A tohle levnější Polaris6 splňuje úplně stejně jako ty dřívější dražší prémiovky.
Poslední, co hrabalo na sněhu byly letní od Barumu OR6, pak Brillant. To už je 25 a víc let. Pak šel Barum s kvalitou přilnavosti do háje a já si toho všiml až o 10 let později. Někdo to nezjistí vůbec. Opravdu pořádně hrabou Nokiany. Možná i další prémiovky, ale člověk nestihne vyzkoušet všechno, že jo.
Dovolím si mírně oponovat se svou vlastní zkušeností za ca 20 let se zimníma na Pindici - jezdil jsem zimní Mich, Pir, GY i Nokiany a všechny hrabaly víceméně stejně. A ty Polarisy 6 hrabou taky tak (hluboký čerstvý sníh, ne led/uježděný sníh). Kdysi dávno sem tam (velmi krátce) zkoušel dokonce i Vraníky (ty hrabaly fest, víc než ta prémie) ale dělaly strašný kravál a i přes pečlivé vyvážení házely/cukaly s volantem, tak šly rychle prač.
Konečně rozumný názor. Vraníky - protektory se na dnešní auta absolutně nehodí. Dřív nějaké házení, klepání se ani moc neřešilo. Tak já mezi Polaris 3 a Nokian WR D3 poznal propastný rozdíl, že jsem tomu nechtěl ani věřit. Zrovna tak Barum Brilantis 2 a Continental Ecocontact bylo to samé na letních. Dokonce jsem kvuli nim byl zbytečně na geometrii, která byla vpořádku. Vytahovaly i na suchu ze zatáčky. Když Ti řeknu, že v hranici adheze v zatáčce byl na suchu rozdíl přes 30 km/hod, asi mi to nebudeš věřit (55 a skoro 90 km/hod). Víc jsem se bál zkoušet i když by Continentaly snesly ještě víc. Aspoň vím, jak jsou s velkou rezervou v pohodě i když už jejich možnosti nepotřebuju zkoušet. Při brzdění jsem se v kritických situacích nedání přednosti už spoustu let nevyděsil.
100 soudruhů, 101 chutí (a tak to má být): Moje osobní zkušenost/porovnání Polaris 6 a Nokian WD3 ftom moje specifickém provozu na Pindici (celoročně, prohazování př/zadní viz výše mi vychází ten Polaris ve všem o něco malinko líp než ty Nokiany (ale možná o něco malinko hůř než Pir či Mich). A kupodivu i letní provoz přežívají líp (nesjíždí se do šišata a tak rychle jako ty Nokiany). Je ale fuckt že s Pindicou jezdím "dravě" jen vrámci jejích slaboučkých 44kW...
Tak úplně nechápu, jak stihneš otestovat tolik pneumatik. Já vždycky jednu sadu od začátku do konce a to je několik sezon. Další nákup už se vyrábí už další řada. A není to o chutích. To zbytečné seřízení správné geometrie byl jasný parametr. V servisu mi jednoznačně řekli, že nestabilitu a ujíždění v zatáčce dělají ty pneumatiky - Barum. Věděli o tom i když prodávají i horší značky. Barum v nabídce neměli a i tak na něj neházeli špínu až do chvíle, kdy už bylo nezbytné přiznat barvu. Za 1000 Kč jsem získal životní zkušenost potvrzenou odborníkama. Od té doby jsem problém s pneu neměl. Zimní Nokian, letní Continental. Teď budou obojí Continental i přesto, že v zimních není první, ale v první trojce. 30 cm delší brzdná dráha na sněhu je pro mě snesitelný hlavně při brzdění před přechodem a v kritických situacích (první je Nokian, ale nevyrábí už v mém rozměru). A mých 40 kW v Seicentu je jen neznatelně horší výkon, než Panda 44 kW v poměru k hmotnosti auta.
Zimní Nokian se mi do šišata nesjíždí i když jsem na nich 2 sezony jezdil ještě ke konci května. K tomu je předek Seicenta tak lehký, že při prudším rozjezdu do kopce uskakuje. Jestli nemáš vadný tlumiče (na hranici), když se pneu sjíždí do šišata.
Zimní Nokian se mi do šišata nesjíždí i když jsem na nich 2 sezony jezdil ještě ke konci května. K tomu je předek Seicenta tak lehký, že při prudším rozjezdu do kopce uskakuje. Jestli nemáš vadný tlumiče (na hranici), když se pneu sjíždí do šišata.
I dyž sem ešče střídal zimní /letní (ca do 2015), taxem zimní měnil po dvou zimách i když nebyly sjeté, letní podle ojetosti. Fčíl (zimáky 365d v roce) každý rock kupuju dvě pneu nové, takže střídám / zkouším často (občas z donucení, že už ten můj rozměr nedělají, občas že chcu).
Já podobně strašnou zkušenost kdysik strašně dávno udělal na svém prvním bramborovi (e36 318) s Matadorama v 16". Tehdy mě i letní Barumky zklamaly, ale fčíl po 25+ letech už sou někde úplně inde (líp). Matador nevím, nemám chuť / odvahu to znova s nima vůbec zkoušet.
Já podobně strašnou zkušenost kdysik strašně dávno udělal na svém prvním bramborovi (e36 318) s Matadorama v 16". Tehdy mě i letní Barumky zklamaly, ale fčíl po 25+ letech už sou někde úplně inde (líp). Matador nevím, nemám chuť / odvahu to znova s nima vůbec zkoušet.