Panda II - hadice klimatizace

Moderátor: peta.smolik

Odpovědět
LauraPalmer
Začátečník

Panda II - hadice klimatizace

Příspěvek od LauraPalmer »

Ahoj, mrzí mě, že mým prvním příspěvkem tady je žádost o pomoc, ale prostě to tak vyšlo. Před nedávnem jsem koupila Pandu 100hp rok 2008 a bohužel jsem si předem neověřila dostupnost dílů. Z jednoduché renovace klimatizace se tak vyklubala mission impossible, protože nové hadice již nejsou k dispozici a použité na vrakovištích momentálně také nejsou. Na Ebay ani Allegro jsem také nic nenašla. Jedná se o díly s origo čísly 51807247, 51807218 a 51807230. Mechanik zmiňoval možnost zavaření aktuálních, ale s nejistým výsledkem...

Prosím, netušíte někdo, co s tím? Díky moc.
Reklama

tomass
Fiaťák

Re: Panda II - hadice klimatizace

Příspěvek od tomass »

Možná nečekáte tuhle odpověď, ale třeba pomůže se rozhodnout.
To auto se nevyrábí 13 let. Vím to bezpečně z doby, kdy jsem uvažoval mezi novým a ojetinou. Díly jsou originální na každé auto dostupné zhruba 10 let, vyjímky déle. Znamená to, že je potřeba něco oželet a smířit se s tím, že ty trubky k sehnání nové už nebudou nikdy. Na ojetinách obtížně, protože je to díl, který nevydrží věčně.

1) Vykašlat se na klimatizaci
2) Dát opravit do servisu, kde dělají jen klimatizace a ne k mechanikovi i když s tím mechanikem jinak máte dobré zkušenosti.
3) Vidím, že ty hadice jsou tlakové, možná podobné jako na brzdy. Výrobci brzdových hadic na míru jsou asi 2 v republice. Nikdy jsem to nepotřeboval ani na starší auto, vždy šly sehnat. Dá se to vygooglit a pak nechat na míru. Samozřejmě se zeptat, jestli je má úvaha správná a jde to použít.
Nebo najít výrobce hadic ke klimatizacím.
4) Zajít k výrobní firmě, kde dělají klimatizace. Značek je několik. Určitě budou umět navařit nové koncovky na hadice kvalitně a bez úniku, za předpokladu, že bude na co a nebudou shnilé.

Opravdu je to jen o rozhodnutí, kolik moc času a peněz investovat. Opravit se dá hodně, ale stojí to převážně hodně vlastního úsilí. Může se klidně stát, že investujete hodně času a peněz do hadic a pak mechanik zjistí, že je třeba zanedbaná údržba kompresoru a stejně to třeba nebude fungovat, nebo jen chvíli. Nezjistí to dokud to celé nezprovozní.
Sám na autě nešetřím a kupuji nejlepší a spíše nejdražší dostupné díly - z těch co jsou pro provoz auta nezbytné a důležité pro provoz a bezpečnost. Za mě bych klimošku nechal vymontovat a vyhodit a udržoval na autě vše ostatní, podle stavu auta třeba dalších 10 let......
Snad rada pomohla.
liborko
Všeználek

Příspěvek od liborko »

Mam tu trubky klimatizace z Idey 1.4 16V,nevim ale zda to bude stejne. Jinak existuji specializovane firmy ktere tyto trubky opravuji,staci pohledat na netu nejakou ve tvem okolí.
CROMA 1.9JTD/110kW r.06 -EMOTION-
Lancia Musa 1.4 16V r.11-PLATINO-
PUNTO 75 ELX r.96

IDEA 1.4 16V/70kW r.07
Stilo 1.6 16V/76kW r.02 Dynamic
Seicento 1.1 SPI HOBBY r.99...
TIPO 1.4 r.94...
UNO 1.5 MPI r.87
LauraPalmer
Začátečník

Příspěvek od LauraPalmer »

Děkuju za reakce! Podle informací od prodejce Fiatu a z autodílů Vojkov tam žádné jiné hadice/trubky (z Pandy s odlišnou motorizací ani z jiných modelů Fiat) nepůjdou, protože jsou jinak naohýbané a mají různé koncovky.

No nic, znamená to tedy, že se uvedení Pandy do super stavu trochu prodraží :? Klimatizaci totiž neoželím, protože mám automatickou, což bylo jedno z hlavních kritérií výběru. Dalšími kritérii byla černá barva, lepší audio s ovládáním na volantu, alespoň 4 airbagy a sky-dome. Sky-dome jsem ale musela po nějaké době z kritérií vypustit, protože sehnat takhle nakonfigurované auto se ukázalo jako nadlidský úkon. A proto klima MUSÍ fungovat :)

Budu dál hledat použité, zkusím využít příbuzné v Itálii a pokud se nepodaří, tak mám na 14.7. domluvenou opravu těch stávajících.
Odpovědět

Zpět na „Panda“