Demontáž zadního závěsu motoru/převodovky

Vše co se týká Punta MK3

Moderátoři: peta.smolik, mad mike, Matto, Katy

Odpovědět
karelmrak
Fiaťák

Demontáž zadního závěsu motoru/převodovky

Příspěvek od karelmrak »

Zdravím, chtěl jsem vyměnit tan zadní závěs, vše přístupné, záležitost tří šroubů, ale ouha! Šrouby mají hlavu mnohohran, fiatí specialita, a matky, kde jsem ohhadl 19, tak nejsou ani 18, ani 19, takže zřejmě z neznámého důvodu palcové. Měnil jste to někdo? Já snad kvůli těm klíčům budu muset do servisu... Ješt+ě doplňuji, 199, 2010, ten blok je takové hliníkové V se silent blokem a uprostřed oválný otvor...
Reklama

tomass
Zkušenej Fiaťák

Re: Demontáž zadního závěsu motoru/převodovky

Příspěvek od tomass »

Jestli ten model byl pro evropský trh, není důvod, aby tam byly palcové rozměry. Někdy je potřeba očistit barvu před nasazením klíče a ejhle už je to ta velikost, co je v sadě. Ale to že se používají netypické velikosti je pravda. Setkávám se s tím, že je klíč 12 místo 13 (tak jako v 60.letech, což už nepamatuju ten přechod ze 14 mm na 13 a z 11 mm na 10) a na to mám jak golu, tak maticový stranový. Je na to potřeba gola né ta základní, ale velká, která mě stála před 20 lety 2000 Kč. Dnes stojí 4000 Kč. Je v ní asi 175 dílů
Stranový klíče celá sada 6 až 32 mm (rozměry po 1mm ! ) stála před 20 lety asi 400 Kč, dnes stojí kolem 1000 Kč. S tím vším vystačím. V krají nouzi bych klíč podložil kouskem ocelového plechu, to jsem už ale mnoho, mnoho let nepotřeboval podkládat.
Určitě bych nekupoval nějakou čínskou nočníkovou ocel, ale značkový počínaje BGS, kterou mám a dnes sice je horší, ale stále dobrá. WERA, Cromwell například. Žádnou srágoru z Lidlu, ani z OBI, nebo od stánku, jestli ještě vietnamci tohle někde prodávají. Sem tam je kvalitní nářadí v Bauhausu, nebo v Hornbachu, ale jen vybrané ojedinělé kusy !

Pokud je tam nějaký kus mimo, tak se dá koupit v aretační přípravky.
http://www.aretacni-pripravky.cz

Nebo Cromwell. Je to v Praze. Není potřeba objednávat, stačí po telefonu zjistit jestli mají skladem, nebo se k nim rovnou rozjet. Buď to mají skladem, nebo objednají.
https://www.cromwell.cz/

A mají právě i ty palcové rozměry. Tak hlavně bacha, abys s přesvědčením nekoupil jeden palcový ořech a nezjistil, žes to blbě změřil, protože by tam být na autě neměl.
Fungl nový Seicento 2025 z Mironetu. Řidič je z Xindlvajíčka
Odpovědět

Zpět na „Grande Punto“