Demontáž zadního závěsu motoru/převodovky

Vše co se týká Punta MK3

Moderátoři: peta.smolik, mad mike, Matto, Katy

karelmrak
Fiaťák

Re: Demontáž zadního závěsu motoru/převodovky

Příspěvek od karelmrak »

Mám kartušové hořáky a bez problému se s tím dá pájet stříbrem. Ale tady v om horním držáku, kde to tak příšerně drželo, by byl problém v tom, že závit je v rámu, takže bych mohl nahřát jedině hlavu, což by asi bylo dost kontraproduktivní...
Reklama

tomass
Zkušenej Fiaťák

Re: Demontáž zadního závěsu motoru/převodovky

Příspěvek od tomass »

Možná nebylo. Povolení funguje na principu roztažnosti a porušení struktury koroze, pokud tam je. Vnější materiál má vždycky delší obvod a roztáhne se víc. Je to nepatrné, skutečně to funguje. Někdy není potřeba mnoho a stačí i docela nízká teplota, která se nezdá, že by stačila, ale stačí. U čepů mi stačilo těch cca 80 °C. Měl jsem na něm stahovák a viděl, že víc už ho šroubovat nemůžu, aby se za chvíli nestrhnul. Před ohřátím nepomohl a já to vzdával. Po ohřátí a jakmile to zase trošku zchladlo čep povolil.
Někdy pomohou k tomu ještě citlivé poklepy kladivem, někdy zastříknout WD 40 a změnou teploty, opakováním ohřátí a chladnutí WD 40 zatéká, dostává se dovnitř a taky rozrušuje.

Pokud by ta hlava šroubu přenesla teplo do závitu, jednoznačně by to pomohlo. Nebo ohřát poblíž místa. Pro představu se takto lisují i kroužky na hřídele. Hřídel nějakého průměru kolem 25 mm a k tomu je kalibrovaný kroužek. Bez nahřátí nejde nalisovat ani 20 tunovým lisem. Po nahřátí kroužku asi na 250 °C se lisuje tlakem kolem 2-3 tun. Po ochlazení už nejde kroužek sundat ani na lisu a demontuje se naříznutím a rozlomením. Nedávno jsem sundaval plastovou hubici k vysavači z kovové trubky, kterou do sebe někdo zarval. Po vyndání jsem zjistil, že je trubka v hubici zkorodovaná, což jsem nevěděl. Nejdřív jsem zalil alkoholem a nic. Pak jsem nahřál trubku horkovzduškou asi na 80 °C a spoj povolil. Zřejmě nešlo tolik o roztažnost, ale tvrdý plast teplem trochu změknul a už to šlo rozpojit dobře.

Na všechny tyhle případy se musí víc hlavou, než silou. Zkoušet ověřené a na předchozí rady od dávných mistrů se dá vždycky spolehnout, protože vždy fungují. Někdy se musí postup změnou teploty opakovat. Ještě se mi nestalo, že by to nezabralo. Jediný případ byl před časem ten silentblok z hliníku, kdy byl šroub v celé délce zarostlý korozí do hliníku. To ale nebyl tento případ, když šlo o povolení závitu. Pokud jde o delší šroub, ohřívá se déle. Teplo se vždy přenese. Pokud bys hlavu šroubu musel ohřát na 200 °C, tak i 80mm dlouhý šroub po chvíli na druhém konci pálí do ruky. Chce to jen trpělivost.
Fungl nový Seicento 2025 z Mironetu. Řidič je z Xindlvajíčka
Odpovědět

Zpět na „Grande Punto“