Punťásek ako prvé auto :)

Každý má zde možnost si založt solo diskuzi o svém Puntu

Moderátoři: peta.smolik, mad mike, Katy, Matto

Myslíte si, že to bola dobrá kúpa?

áno
9
82%
nie
2
18%
 
Celkem hlasů: 11

Uživatelský avatar
eLPe
Začátečník
Příspěvky: 6
Registrován: 27 říj 2015, 19:26

Punťásek ako prvé auto :)

Příspěvek od eLPe »

Zdravím Fiaťáci :)
Dnes som KONEČNE kúpil svoje prvé auto!!! :D
Mám 22, auto chcem asi ako každý chalanisko úplne od malička :D Ale tak reálne som nad tým začal premýšľať tento rok, do pátrania som sa dal asi v lete... Dlho som zvažoval, čo by bolo pre mňa vhodné. Auto chcem ako premiestňovadlo a šetrič času hlavne kvôli škole, lebo síce to mám nejakých 30km cca ale hromadnou dopravou zabijem na jednu cestu aj hodinu a pol. Autom je to pol hoďka :) Popri škole toho veľa nezarobím, tak som hľadal niečo s minimálnymi prevádzkovými nákladmi. Ako prioritu som mal niečo s LPG, potom diesel a až potom obyčajné benziňáky. Pozeral som sa po Fabiách 1,4 MPi, Škodách, VW a Seatoch s 1,4 16v, Peugeotoch a Citroenoch s 2,0HDI atď. Skoro som zabudol na Felície :D Volal som na množstvo inzerátov, obzeral a skúšal pár aút... A viete čo som nakoniec kúpil? Fiat Punto mk2 1,2 8v (benzín, bez plynu) :D
Je to 2003ka, nabehaných 117 000 km, prvý majiteľ, ako nové kupované na Slovensku, garážované, nové brzdy, nové rozvody, zimné aj letné gumy k tomu (4 elektróny, 4 plecháče), má to 2 okná a zrkadlá v elektrike, pekný maximálne zachovalý interiér, ťažné :D ... Cena 1500, pár euráčov aj spustil, ale dúfal som že to bude viac. Pri obhliadke som zistil iba že niekedy zapiští pri štarte remeň, že je trošku mastnoty pod tesnením hlavy a všimol som si pár maličkých zatieraných miest na laku, asi od kamienkov... Inak všetko super, aj pri krátkej skúšobnej jazde. Tak som ho zobral.
Pri ceste domov, asi po 50 km som si všimol, že mierne ťahá doprava keď pustím volant. Po asi 80 km sa mi pri rozbehoch na križovatkách v meste akosi zasekával pedál spojky v stlačenej polohe a potom tak neplynulo šiel hore - aj mi to kvôli tomu skapalo. Hovorím si, že mi asi pár vecí predávajúci zamlčal a dúfal som že to nebude nič vážne...
Neskôr som ešte zistil, že kufor mi nejde otvoriť kľúčom, ale len tiahlom od miesta vodiča, chýba mi spodný kryt na motore, nesvieti mi jedna žiarovka pri spiatočke a zdalo sa mi, že toho oleja je na motore akosi trošku viac...
Takže teraz mám plán taký, že by som dal vymeniť tesnenie pod hlavou, pozrieť geometriu a napichnúť sa na diagnostiku zohnať nejaký kryt na motor a zámok kufra najlepšie zo šrotoviska alebo nejak inak za lacno :D A samozrejme pozrieť tú spojku. Dúfam, že to budú jednoduché a lacné opravy. A zároveň vás chcem poprosiť, ak máte s niečim spomínaným skúsenosti, tak sem s nimi! Budem fakt rád za každú radu a pripomienku :) Prípadne aj do budúcna, na čo si mám dať pozor... Už mám otvorených asi 20 kariet tém z tohto fóra, že si dám oddychové večerné čítanie pred spaním každý deň ;)
Naposledy upravil(a) eLPe dne 27 říj 2015, 21:43, celkem upraveno 1 x.
Reklama
 

Uživatelský avatar
eLPe
Začátečník
Příspěvky: 6
Registrován: 27 říj 2015, 19:26

Re: Punťásek ako prvé auto :)

Příspěvek od eLPe »

Btw. predné kryty svetlometov sú nejaké doškriabané, asi aj zahmlené alebo čo, proste divné... A diaľkové na centrál má odfajčený ten gumový gombík, čiže môžem na diaľku zamykať len pomocou niečoho so šírkou tuhy pera napr...
Thovt
Fiaťák
Příspěvky: 69
Registrován: 31 kvě 2015, 13:19

Re: Punťásek ako prvé auto :)

Příspěvek od Thovt »

Vyzerá že si kúpil dobre.

Vyrieš si najskôr tú spojku a ťahanie doprava.
Olej by som najskôr sledoval koľko ho ubúda a podľa toho riešil. Motor od oleja má asi každé Punto :-)

Nech Ti dobre slúži.
puňta
Začátečník
Příspěvky: 45
Registrován: 23 kvě 2012, 13:05
Bydliště: ČB - Třeboň

Re: Punťásek ako prvé auto :)

Příspěvek od puňta »

Ahoj,
gratuluju ke koupi Punta - sám jsem ho před 5 lety též kupoval jako svoje první - teď udělam technickou, a na jaře pujde mamině, protože se jí rozpadá Twingo...

Jak psal kolega nade mnou - vyřeš ten pedál spojky - myslím, že se řeší v jednom z témat... Co se týče oleje, že ubývá? to u každého auta časem - spíš sleduj, aby ti to někdo nelilo proudem :-D já měl třeba prasklý těsnění pod víkem ventilů a cítill olej při zapnutým topení ...

NU a moje rada, co se týče zámku pátých dveří - vyšroubuj ho, rozeber a vyčisti benzínem - bude pěkně zanesenej bordelem.. já ho třeba nechal v benzínu naloženej hodinu a pak kartáčkem na zuby vyčistil... snad ti to teda ušetří pár peněz ;-)

Tak ti závěrem přeju, ať najezdíš spoustu bezproblémových km ;)
Fiat Punto 1,2 MPI - 75 SX
Uživatelský avatar
eLPe
Začátečník
Příspěvky: 6
Registrován: 27 říj 2015, 19:26

Re: Punťásek ako prvé auto :)

Příspěvek od eLPe »

Díky moc ľudia :) O tej spojke som čítal, pravdepodobne to bude deformovaný plastový spojkový valček. Ten olej vyzerá na problém presne s tým tesnením pod ventilmi, lebo odtiaľ vidno že vytekal. Ale asi bude treba pozrieť aj všetky hadičky, pretože som si všimol aj trošku potečenú chladiacu, v mieste ako sa pripája k chladiču... Každopádne, v utorok ide Punto k známemu na podrobnejšiu prehliadku, tak budúci týždeň sa hádam už vozím. V pondelok prihlasujeme :)
S tým zámkom to vyskúšam, díky :)
Pridám update, keď sa niečo pohne.
Uživatelský avatar
r.trieska
Fiaťák
Příspěvky: 86
Registrován: 02 led 2014, 12:41
Bydliště: Piešťany

Re: Punťásek ako prvé auto :)

Příspěvek od r.trieska »

Dobra kupa. Kupa od povodneho majitela je najlepsia.
Trochu lutujem, ze som aj ja nekupil 1.2 8V, kvoli jednoduchsiemu motoru a krutaku od spodu (Nemam vo zvyku tolko vytacat). Ale aspon mam takmer full vybavu.

Myslim ze 1.2 nemali spodny kryt motora.
A cuvacie svetlo je len jedno, druhe nehladaj :)
eLPe píše:A diaľkové na centrál má odfajčený ten gumový gombík...
Tu Ti dam mensi typ na opravu, uz som tak opravil zopar klucov so zatkou od vina, s malym srobikom
a lepidlom.

Nech Ti dobre sluzi.
Přílohy
2.jpg
2.jpg (27.93 KiB) Zobrazeno 10608 x
Punto II 1.2 16v - môj staničný špeciál
Uživatelský avatar
eLPe
Začátečník
Příspěvky: 6
Registrován: 27 říj 2015, 19:26

Re: Punťásek ako prvé auto :)

Příspěvek od eLPe »

Presne pre tie dôvody som chcel 8v. Výbava mi nejako moc nechýba, možno ešte druhý airbag by nebol na škodu...

To s tým svetlom a krytom som už medzičasom zistil. Ale našiel som na nete kryty aj na 1,2 že sa dajú kúpiť za cca 20-30e (v originál servise Fiat chceli 70, ale to je nič oproti cene za predný svetlomet - 300e :D , vtipní ľudia).

A ten kľúč si teda zabil! :D Asi sa do toho pustím. Dobre tomu chápem, že prilepíš okraje toho korku a tým ako sa prehne v strede zatlačí ten šróbik na tlačidlo? Vydrží to aj dlhšiu dobu? Ešte by som možno ten korok niečim natrel na modro/čierno, nech tak nekričí... Super nápad fakt, ďakujem :)
Uživatelský avatar
twistedTSD
Začátečník
Příspěvky: 49
Registrován: 06 pro 2014, 14:27

Re: Punťásek ako prvé auto :)

Příspěvek od twistedTSD »

Tak to jsi na tom podobně jako já. Punto jsem si koupil jako vysněné první auto na dojíždění do školy (což u mě dělá 150 km), zvítězilo po dlouhém zvažování nejrůznějších modelů hlavně díky jednoduchosti a cenám. Taky 1.2 8v 2003, až na ABS pěkně vybavené, téměř se stejným nájezdem, ale v Áčkách a dražší. V bazaru vypadalo pěkně, udržovaný interiér apod., po koupi přišel tak trochu šok - auto bylo zralé na kompletní GO podvozku a olej taky tekl nehorázně. Aspoň elektronika, centrál a podobné prkotiny u mě nezlobí skoro vůbec.

Olej může téct z více míst, nejdřív bych zjistil přesnou příčinu. Nicméně myslím, že by spíš bylo divné, kdyby ti z Punta neteklo. Na klíč mám provizorně přes dva kroužky přidělaný malý klíček, kterým zbytek tlačítka mačkám. :) Světla se dají rozleštit, ale pak musíš poškozený povrch nějakým způsobem ošetřit, aby nezežloutl, resp. aby zežloutl později.

Mimochodem - k 1.2 8v vs 16v - 8v se povedla a odspodu teda tahá statečně, ale zase mě naopak občas mrzí, že ve vyšších otáčkách se už neděje nic. Jenže 16v zas není takový nezmar.
Ex: Fiat Punto mk2a 1.2 8V Dynamic 5dv. :,(
Uživatelský avatar
eLPe
Začátečník
Příspěvky: 6
Registrován: 27 říj 2015, 19:26

Re: Punťásek ako prvé auto :)

Příspěvek od eLPe »

Po dlhšej dobe som sem zavítal, tak pridám update.
Olej už dlho netečie, vymenilo sa tesnenie na tom veku hlavy, ale olej tiekol stále, zistili sme že to bolo z nejakej hadičky. Kľúče - diaľkové som opravil pomocou korku a šróbiku, ako ste mi tu radili. Perfektne funguje :) Geometria spravená, neťahá už na stranu. Všetko som to riešil hneď vtedy pred rokom na začiatku. A namontoval som si aj LED denné svietenie.

Kúpil som ale aj nové gumy - letné (Hankook Kinergy Eco K425) aj zimné (Falken Eurowinter HS449) - rozmer 165/70 R14. Letné mám na elektrónoch, ale zimné na plecháčoch, s ktorými som sa dosť pracne pohral :D Celé som ich vyšmirgľoval a prebrúsil a potom natieral základovou a striekal sprejmi. Trvalo to pár dní, tak dúfam, že to pár zím vydrží nehrdzavieť :D

No ale po obutí tých zimných sa mi začal prejavovať ďalší problém - keď sa auto zaťaží (dajme tomu 3 a viac cestujúcich), tak mi na hrboľoch a v zákrutách šúchajú zadné kolesá o podbehy. Ono to sem tam spravilo v pravouhlej zákrute, kde bol výmoľ aj predtým, ale ako som tam obul tie nové Falkeny, tak to robí skoro stále. Raz som šiel hore kopcom s plným autom ľudí a šúchalo to skoro bez prestania. Neviete niekto, čím to môže byť? Upodozrievam pružiny, únava materiálu alebo čo... :/ Mechanik sa mi nemá kedy na to pozrieť.

A skoro by som bol zabudol... Mám prasknutý predný nárazník, lebo do mňa nacúval debil, čo sa nepozrie do späťáku, keď cúva s plynom na podlahe ;-)
Uživatelský avatar
drago47
Zkušenej Fiaťák
Příspěvky: 304
Registrován: 16 led 2014, 18:13

Re: Punťásek ako prvé auto :)

Příspěvek od drago47 »

Tie suchajúce zadné gumy vyriešiť novými pruzinami ale výmen aj spodné dôrazu aj tlmiče ja som to menil postupne a neplatilo sa.Mal som rovnaký problém a po výmene pomohlo a už sa nemusím hanbiť keď mám plne auto.A ten kto ti nacuval do auta nech ti aj opraví nárazník a keď nevieš kto vrakovisko nájdeš ísť či klasiku nárazník alebo sporting je krajší
Punto II 1.2 16V HLX,r.v.2001,5.dv.,
Uživatelský avatar
twistedTSD
Začátečník
Příspěvky: 49
Registrován: 06 pro 2014, 14:27

Re: Punťásek ako prvé auto :)

Příspěvek od twistedTSD »

Hmm, taky se mi při zatížení ozývají rány od PZ kola a pružiny jsou už zralé na výměnu, že by byl problém jen v nich?. Jinak ty Hankooky jsem hodně zvažoval, dle testů parádní poměr cena/výkon.
Ex: Fiat Punto mk2a 1.2 8V Dynamic 5dv. :,(
Uživatelský avatar
Vitaml
Všeználek
Příspěvky: 1218
Registrován: 26 pro 2015, 11:55
Bydliště: Brno

Re: Punťásek ako prvé auto :)

Příspěvek od Vitaml »

Výměna zadních pružin a tlumičů je práce asi na hoďku, hlavně zkontrolovat, jestli lanka od ruční brzdy drží ve správných místech, mě jednou vypadlo a dřelo o kolo.
Svěla jsem vyleštil Tempem akuvrtačkou a molitanovým kotoučem.
vitaml@volny.cz
Fiat Punto 2 ELX - 1,2/8V, 2001, 125 tkm
Brno
Uživatelský avatar
ixoxi
Fiaťák
Příspěvky: 150
Registrován: 08 srp 2012, 14:00

Příspěvek od ixoxi »

Aj ja sa uz dlhu dobu chystam prelestit svetla. Po prelesteni treba vraj dat este nejaky ochranny sajrajt, inak znova zmatneju. Asi to bude pravda, kedze raz mi prelestili svetla v autorizovanom servise Fiat (ja som si to priamo neobjednal) a predpokladam, ze nedali ziadnu ochranu a som tam, kde som bol-svetlomety matne.
to Vitaml:dal si nieco?
Fiat Punto Classic 1.2 8V MK2B, bez tuningu, ale volam ho Puntiak
Uživatelský avatar
Vitaml
Všeználek
Příspěvky: 1218
Registrován: 26 pro 2015, 11:55
Bydliště: Brno

Re: Punťásek ako prvé auto :)

Příspěvek od Vitaml »

Já ne a mám to furt dobrý. Tempo je supr.
Tady je fotka zepředu:
https://www.club-fiat.com/viewtopic.php ... 68#p205368
vitaml@volny.cz
Fiat Punto 2 ELX - 1,2/8V, 2001, 125 tkm
Brno
pyroman
Začátečník
Příspěvky: 10
Registrován: 07 pro 2016, 10:42

Re: Punťásek ako prvé auto :)

Příspěvek od pyroman »

ahojte som tu novy a chcel by som kupit punto ale kedze sa v tom absolutne nevyznam potreboval by som pomoc pri kupe viem ze nejde v podstate o "vela" penazi resp. potreboval by som odhovorit ak chcem kupit hovadinu. v prvom rade potrebujem auto na to aby ma obcas niekde odviezlo(uz ma nebavi stale si poziciavat od niekoho auto) a raz za cas (konkretne dva krat do roka) spravilo 500km na jeden zatah. chcel by som kupit Fiat Punto 1.2 ELX vraj 75koni neviem ci to je pravda a ci to vobec da 130 na dialnici viac nepotrebujem resp. stacilo by aj menej. 110 120.. ake su vase skusenosti? dakujem za vsetky cenne rady
Odpovědět

Zpět na „Punto - naše Punta“