Fiat Bravo II 1.9 JTD 88kW - Převodovka divný zvuk

Moderátor: peta.smolik

Odpovědět
ptvrka
Začátečník

Fiat Bravo II 1.9 JTD 88kW - Převodovka divný zvuk

Příspěvek od ptvrka »

Zdravím,

před pár měsíci jsem koupil ojetý Fiat Bravo II 1.9 JTD 88KW, kód motoru 192A8000 (235.000 najeto)

Před týdnem auto napsalo něco s olejem, auto zdechlo a spojkový pedál zůstal na zemi..

Auto jsem nechal odtáhnout do servisu a proběhla výměna komplet spojky, dvouhmoty a náplní.. K tomu ještě termostat..

S autem jsem odjel a první jízdu byl cítit dost smrad, takový nasládlozvláštní.. Tak jsem asi dal trochu zabrat spojce, i když jsem se snažil být citlivý.. Potom už nic nesmrdělo a autem jsem jezdil dva dny..

Třetí den jsem jezdil asi dvě hodiny.. a trojka začala vydávat takový zvláštní hvízdavohučící zvuk.. Těžké ho popsat slovy, ale asi bych to popsal písmeny "Vžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžž" nebo "Huuuuuuuuuuuu" :DDDD

Jel jsem zase za mechanikem, nabral ho a nechal ho poslechnout.. Nevěděl co přesně to může být a přišlo mu divné, že to dělá jen trojka..

Řekl, že mám zatím jezdit a po víkendu mám přijet a že se na to podívá..

Jezdil jsem asi hodinu a půl a najednou to přestalo.. Auto znělo zase normálně.. Tak jsem mu napsal, že to zmizelo a jemu to přišlo ještě divnější..

Jenže za asi deset minut to začala dělat dvojka.. Pak to začala dělat dvojka i trojka.. Jel jsem domů.. Zkusil čtyřku, ta to nedělala, ale pochvilce sama vycvakla do neutrálu.. Myslel jsem, že jsem jí jen špatně dořadil, tak jsem to zkusil znovu.. Dvojka, hučela, trojka hučela, čtyřka (i když v nízkých otáčkách), tak zase vypadla do neutrálu..

Takže jsem zaparkoval u domu a už s autem nejezdil..

Dneska mám v plánu jet asi 5km k němu do servisu a hned jak dodělá auto na zvedáku, tak se na to podívá..

Chtěl bych se zeptat, jestli někdo nemáte tuhle zkušenost.. a nemohli byste mi říct, kde se stal problém.. Přijde mi zvláštní, že se to stalo po výměně spojky a dvouhmoty, ale tohle spíš vypadá na problém v převodovce? Pokud ano, kolik stojí oprava? Jaké mám možnosti?

Děkuji za případné informace a rady..
Reklama

tatko Tom
Zkušenej Fiaťák

Re: Fiat Bravo II 1.9 JTD 88kW - Převodovka divný zvuk

Příspěvek od tatko Tom »

Ak menili olej v prevodovke - dali PREDPÍSANÝ?
Bez kontroly vnútorného stavu ťažká rada.
2004 Alfa Romeo 156 Sportwagon 1.9 JTD (84.5 kW / 115 PS
Multipla JTD r.v. 2005 (zabavila mi ju manželka a učí ju na benzín :D :D :D )
Punto 1.9JTD - - r.v. 1999 - EX)
(Punto 1.1 - r.v. 1995 - EX)
(všade kam smú - Metabondy)
ptvrka
Začátečník

Příspěvek od ptvrka »

Četl jsem, že tam má byt GL-4, GL-4+..
GL-5 prý nekamarádí se synchrony..

To jsem psal i mechanikovi a ptal se ho, co tam dal.. Napsal mi, že tam dal olej předepsaný výrobcem.. Nic víc neřekl..

Auto tam večer vezu a zítra nebo v úterý se na to podívá.. Dám kdyžtak vědět, až budu mít víc info..
tatko Tom
Zkušenej Fiaťák

Příspěvek od tatko Tom »

Do prevodovky mojej Alfy šiel TRAXIUM GEAR 9 FE 75W80 (doň Metabond GT).
Multiple nemám poznačený prevodový no zrejme zhodný.
Vladka1
Znalec

Příspěvek od Vladka1 »

Pokud tam je správný olej i množství, tak tipuju kladivo a "jemnou" práci při nasazování převodovky/ poloosy a dojebaný ložisko v převodovce. Servis se nejspíš bude cukat, reklamaci zamítne s tim že "to samo, běžné opotřebení" a vyúčtuje ti opravu nebo bazarovou převodovku...
(mazací plány celkem mlčí, vyhledávač od Petronas/ Selenia vyhodil GL4+, 75W85, množství v převodovce 1,75 litru - ověř si to v manuálu k autu..

"Vyhodilo něco s olejem a pedál zůstal dole - co si pod tim mám představit, umřel spojkový válec a vytekla brzdovka?" Jinak mě nenapadá proč hláška o oleji...
tatko Tom
Zkušenej Fiaťák

Příspěvek od tatko Tom »

"jemnou" práci při nasazování převodovky - napadlo ma tiež no nechel som to napísať prvý.
rogi
Znalec

Příspěvek od rogi »

Že by umrelo ložisko na hlavnej hriadeli prvé od spojky? To je častá závada ale u benzínových prevodoviek kde bolo použité guličkové ložisko. Keď sa rozsype nejdú dobré radit rychlosti.
Do EPER zadať vinko otvoriť prevodovku a tam vypíše aký typ je namontovaný. V mojej plechovici som zistil je C 513 6. Len kvôli tomu som zisťoval aby som pozrel ložiská.
Škoda 130L agave už z recyklovana
Fiat BRAVO 1.4 activ PLUS 66kw biela "divino"
Odpovědět

Zpět na „Bravo 2“