MOJE: pavproch - Panda 2 Climbing

Moderátor: peta.smolik

Odpovědět
tomass
Fiaťák

Re: MOJE: pavproch - Panda 2 Climbing

Příspěvek od tomass »

Mě stačí 5W30, protože když je 35 °C, tak už jsem v autě totálně vařenej. Některé zdroje uvádějí 30 °C.
5W40, 40°C tady nebylo. A i kdyby bylo,tak už do auta nesednu, protože z asfaltu bude černá řeka a v tom vedru k autu ani nedojdu.
Mě je to jedno, W40 bude možná o chlup dražší, zbytečně. Je to bez reálného využití.
Fungl nový Seicento 2025 z Mironetu. Řidič je z Xindlvajíčka
Reklama

pavproch
Zkušenej Fiaťák

Příspěvek od pavproch »

Jo, ta naša má klimu, plnohodnotnou (= automat). Ale dyž ta klima flétě jede na plné pecky, tak Pindica nemá 44kW, ale jen asi 35 a je to sakra znát...
Stáří NENÍ pro sraby, ale já srab sem. A geront k tomu.
Vladka1
Znalec

Příspěvek od Vladka1 »

Mě stačí 5W30, protože když je 35 °C, tak už jsem v autě totálně vařenej. Některé zdroje uvádějí 30 °C.
5W40, 40°C tady nebylo

:shock:
Varování pro ostatní - to co tu tvrdí Tomass - xxWxx nejsou stupně/teplota ale viskozita. Btw provozní teplota motoru s venkovní nemá moc společnýho (termostat je na 90, v zimě jen dýl trvá než se na provozní ohřeje).
5W30 v tomhle motoru nemá co dělat, je to řídká vodička s kterou konstrukce motoru nepočítá. Btw 5W30 jsou obecně dražší než 5W40, o 10W40 ani nemluvě. Takže naopak to stojí víc. Nechat vrčet na volnoběh v zimě nebo honit studený, jen další kurvení. Dávat víc VIFka pro benzín/dlouhodobě nemá žádný výhody. 100 Oktanů tenhle motor neumí využít = další zbytečně vyhozený prachy. Militec - možná koroze chlorem, pro motor nevýznamný a naopak může uškodit. Kastrol oleje rády karbonujou.
Myslí jak tomu dopřává, ale v reálu jen zbytečně vyhazuje prachy a naopak škodí. Ad "osvědčilo se mi to" - tenhle motor je opravdu hodně blbovzdornej, takže se osvědčí klidně i slunečnicovej olej a jezdit na ředidlo.
Silně nedoporučuju podobnýma moudrama se řídit...
BTW 1,1 = 40 kW a "auto lítá" - tak ten byl dobrej :mrgreen: Chtělo by to slízt ze stromu a projet se v něčem co aspoň trochu jede...
pavproch
Zkušenej Fiaťák

Příspěvek od pavproch »

Nesouhlas (částečný): Já do naší 1,2 taky liju (jen a pouze) Vervu100 ale ne quli zvýšení výkonu (kdo pozná 44,2 vs 44 kW?), ale protože NEobsahuje biosračky a protože obsahuje aditiva, keré motor čistí. Což o noname N95 z jézeddé říct nelze.
A souhlas, ano, i 1,2 44kW je pomalík, fest pomalík (moje "běžné" brmbrbrm má těch kilowatů 190 + zkrácený diff = trhač asphaltu).
radek.s
Zkušenej Fiaťák

Příspěvek od radek.s »

Když se tady bavíme o těch viskozitách, tak napíšu jednu zajímavost. Moje Panda 1.2 FIRE vyrobená v roce 2018 má předepsaný olej 5W40 Selenia K Pure Energy a je to tak od začátku výroby této generace Pandy v roce 2012. Nedávno jsem zjistil, že na jaře 2019 Fiat změnil předepsaný olej pro tento motor na 0W20 Selenia ECO2 a to údajně bez jakýcholiv úprav na motoru! Tento olej je od jara 2019 předepsaný pro 1.2 FIRE benzín i verzi benzín+LPG! Je to tak uvedeno i v návodech k Pandě od jara 2019 a zjistil jsem, že autorizované servisy opravdu dávají při výměně 0W20 Selenia ECO2. A vy se tady bavíte, že 5W40 je správně a 5W30 už je špatně :D . A přitom Fiat i autorizované servisy tam od 2019 lejou 0W20. Zajímalo by mě, co si o tom myslíte. Proč to Fiat změnil? Bude 0W20 tomuto motoru dlouhodobě škodit? Může se tím zkrátit životnost motoru 1.2 FIRE?
Panda 1.2 r.2018
Seicento S 1.1MPI r.2000 ...už jen ve vzpomínkách
pavproch
Zkušenej Fiaťák

Příspěvek od pavproch »

Tfuj! Už i Fijat? .... leze Uršule do ().()...jako fauvé. Máme doma i TSi 2.0 EA888 MY2012 a tam tehdy předepisovali 5w30, já ale tam liju radši 5w40 CFS = vysoká ochrana před vysokýma těplotama, ale na pokecu o olejích se to fčíl probíralo, že neska fauvé do téhož EA888 nařizuje 0w20. Takovou řídkou wodu bych do ničeho svýho nenalil (junior to ale do svého 2.0TSI EA888 lije a kupodivu mu to ani ve skoro 100tiskm nic nežere/nedolívá.
Vladka1
Znalec

Příspěvek od Vladka1 »

0w20 je ekosracka, podobně jako chytrý dobijeni, start stop atd. Pár deci usetrenyho paliva = menší uhlíkova stopa a to je jakože pokrok. Že motor chcipne o 100kkm dřív je vedlejsi.. cesta do p... e.
Bez bioslozky je často i obyc 95 od cepra. Prémiový benzíny jsou aditivovany obvykle právě Vifkem. Někdy je místo lihu etbe. Kdo to neleje do zahradní techniky a nenechává rok v nadrzi tam s tím problém není, FIRE sežere všechno a i malé množství vif dobře čistí od biosracek.
Premiovy benzín chyba neni, jen to je zbytecne drahy, běžná 95+panak vif na nadrz udělaji stejnou službu..
tomass
Fiaťák

Příspěvek od tomass »

Vladka1 píše: 24 úno 2026, 14:59 Mě stačí 5W30, protože když je 35 °C, tak už jsem v autě totálně vařenej. Některé zdroje uvádějí 30 °C.
5W40, 40°C tady nebylo

:shock:
Varování pro ostatní - to co tu tvrdí Tomass - xxWxx nejsou stupně/teplota ale viskozita. Btw provozní teplota motoru s venkovní nemá moc společnýho (termostat je na 90, v zimě jen dýl trvá než se na provozní ohřeje).
5W30 v tomhle motoru nemá co dělat, je to řídká vodička s kterou konstrukce motoru nepočítá. Btw 5W30 jsou obecně dražší než 5W40, o 10W40 ani nemluvě. Takže naopak to stojí víc. Nechat vrčet na volnoběh v zimě nebo honit studený, jen další kurvení. Dávat víc VIFka pro benzín/dlouhodobě nemá žádný výhody. 100 Oktanů tenhle motor neumí využít = další zbytečně vyhozený prachy. Militec - možná koroze chlorem, pro motor nevýznamný a naopak může uškodit. Kastrol oleje rády karbonujou.
Myslí jak tomu dopřává, ale v reálu jen zbytečně vyhazuje prachy a naopak škodí. Ad "osvědčilo se mi to" - tenhle motor je opravdu hodně blbovzdornej, takže se osvědčí klidně i slunečnicovej olej a jezdit na ředidlo.
Silně nedoporučuju podobnýma moudrama se řídit...
BTW 1,1 = 40 kW a "auto lítá" - tak ten byl dobrej :mrgreen: Chtělo by to slízt ze stromu a projet se v něčem co aspoň trochu jede...
Než tu začneš něco shazovat, tak se podívej do manuálu. Já tam mám 5W30 jako možnou variantu. Předtím jsem se ptal u prodejce, kterého znám 25 let. Ještě jsem si nechal udělat výběr přímo u Castrolu, protože v kalkulačce výběru to neměli.
Militec leju do aut asi od roku 1995, nebo 1996. Každý z mých aut má za celou dobu stejnou spotřebu oleje. Nemám velký nájezdy, ale dlouhou dobu trvání.
Zajímají mě spíš menší reálný auta, který si můžu dovolit dlouhodobě udržovat, ne okruhový speciály.
A ten 100 oktan jsem porovnával na jednoduchým autě v mrazu, kdy 95 kuckala a cukala. Kdž na to přijde, tak 100 oktan táhne hned za studena i když je mínus 10. Studený starty jsou super, za tepla jede a už se od něj nikam níž posouvat nebudu. Mě je jedno, kolik benzín stojí. Čím je dražší, tím je méně aut na silnicích. Kolem 50 Kč to bylo lepší ježdění. Už aby se to zase vrátilo na vyšší ceny.

Touto zprávou jsi mne velmi zklamal. Tohle jsem od Tebe nečekal.
tomass
Fiaťák

Příspěvek od tomass »

pavproch píše: 24 úno 2026, 16:43 Nesouhlas (částečný): Já do naší 1,2 taky liju (jen a pouze) Vervu100 ale ne quli zvýšení výkonu (kdo pozná 44,2 vs 44 kW?), ale protože NEobsahuje biosračky a protože obsahuje aditiva, keré motor čistí. Což o noname N95 z jézeddé říct nelze.
A souhlas, ano, i 1,2 44kW je pomalík, fest pomalík (moje "běžné" brmbrbrm má těch kilowatů 190 + zkrácený diff = trhač asphaltu).
1,2 44 KW jsem si půjčoval Pandu 2 projet před lety na salonu, když se objevovala nově Panda 3. Ano moc nejede. 50 KW byla pro mne dostačující. Pak jsem si spočítal, že starší 9 letý Seičo s 60tkm za 40 litrů mě vyjde provozně výrazně levněji, než nový (v té době) za 160 litrů 50kW a 15 a víc let to starší bez problému udržím. Ano, mám ročník 2002 a zastaví mě až koroze.
Odpovědět

Zpět na „Panda“