Demontáž zadního závěsu motoru/převodovky
Moderátoři: peta.smolik, mad mike, Matto, Katy
Demontáž zadního závěsu motoru/převodovky
Zdravím, chtěl jsem vyměnit tan zadní závěs, vše přístupné, záležitost tří šroubů, ale ouha! Šrouby mají hlavu mnohohran, fiatí specialita, a matky, kde jsem ohhadl 19, tak nejsou ani 18, ani 19, takže zřejmě z neznámého důvodu palcové. Měnil jste to někdo? Já snad kvůli těm klíčům budu muset do servisu... Ješt+ě doplňuji, 199, 2010, ten blok je takové hliníkové V se silent blokem a uprostřed oválný otvor...
- Reklama
Re: Demontáž zadního závěsu motoru/převodovky
Jestli ten model byl pro evropský trh, není důvod, aby tam byly palcové rozměry. Někdy je potřeba očistit barvu před nasazením klíče a ejhle už je to ta velikost, co je v sadě. Ale to že se používají netypické velikosti je pravda. Setkávám se s tím, že je klíč 12 místo 13 (tak jako v 60.letech, což už nepamatuju ten přechod ze 14 mm na 13 a z 11 mm na 10) a na to mám jak golu, tak maticový stranový. Je na to potřeba gola né ta základní, ale velká, která mě stála před 20 lety 2000 Kč. Dnes stojí 4000 Kč. Je v ní asi 175 dílů
Stranový klíče celá sada 6 až 32 mm (rozměry po 1mm ! ) stála před 20 lety asi 400 Kč, dnes stojí kolem 1000 Kč. S tím vším vystačím. V krají nouzi bych klíč podložil kouskem ocelového plechu, to jsem už ale mnoho, mnoho let nepotřeboval podkládat.
Určitě bych nekupoval nějakou čínskou nočníkovou ocel, ale značkový počínaje BGS, kterou mám a dnes sice je horší, ale stále dobrá. WERA, Cromwell například. Žádnou srágoru z Lidlu, ani z OBI, nebo od stánku, jestli ještě vietnamci tohle někde prodávají. Sem tam je kvalitní nářadí v Bauhausu, nebo v Hornbachu, ale jen vybrané ojedinělé kusy !
Pokud je tam nějaký kus mimo, tak se dá koupit v aretační přípravky.
http://www.aretacni-pripravky.cz
Nebo Cromwell. Je to v Praze. Není potřeba objednávat, stačí po telefonu zjistit jestli mají skladem, nebo se k nim rovnou rozjet. Buď to mají skladem, nebo objednají.
https://www.cromwell.cz/
A mají právě i ty palcové rozměry. Tak hlavně bacha, abys s přesvědčením nekoupil jeden palcový ořech a nezjistil, žes to blbě změřil, protože by tam být na autě neměl.
Stranový klíče celá sada 6 až 32 mm (rozměry po 1mm ! ) stála před 20 lety asi 400 Kč, dnes stojí kolem 1000 Kč. S tím vším vystačím. V krají nouzi bych klíč podložil kouskem ocelového plechu, to jsem už ale mnoho, mnoho let nepotřeboval podkládat.
Určitě bych nekupoval nějakou čínskou nočníkovou ocel, ale značkový počínaje BGS, kterou mám a dnes sice je horší, ale stále dobrá. WERA, Cromwell například. Žádnou srágoru z Lidlu, ani z OBI, nebo od stánku, jestli ještě vietnamci tohle někde prodávají. Sem tam je kvalitní nářadí v Bauhausu, nebo v Hornbachu, ale jen vybrané ojedinělé kusy !
Pokud je tam nějaký kus mimo, tak se dá koupit v aretační přípravky.
http://www.aretacni-pripravky.cz
Nebo Cromwell. Je to v Praze. Není potřeba objednávat, stačí po telefonu zjistit jestli mají skladem, nebo se k nim rovnou rozjet. Buď to mají skladem, nebo objednají.
https://www.cromwell.cz/
A mají právě i ty palcové rozměry. Tak hlavně bacha, abys s přesvědčením nekoupil jeden palcový ořech a nezjistil, žes to blbě změřil, protože by tam být na autě neměl.
Fungl nový Seicento 2025 z Mironetu. Řidič je z Xindlvajíčka
Já jsem koncem šedesátých let dělal v německé opravně aut a přivezl jsem si velice kvalitní vekou golu s desítkami náhradních nástavců, vše metrické. Nářadí mám kvalitní. ta matka je absolutně čistá, 19 se na ní viklá, a to mám ten nástavec v šestihranu, což běžně gola nemá. 18 nemá šanci, je to skutečně mezi, jakési 18,5, navíc zatažené "na krev".
ořech vyvložkuj plechem 0,25 silným, nebo 0,5 na polovinu obvodu..
Náhodou z Lidlu pár nářadí mám a je OK (ale koupeno v Německu, ca před 10 lety...), jinak beru většinou od Motory nebo Pemy Yato, Honiton a taky to ujde..
Týden předem prostříkávej WD, ohřát, volný závit projet pilníčkem... A metrová trubka na vratidle to jistí
Náhodou z Lidlu pár nářadí mám a je OK (ale koupeno v Německu, ca před 10 lety...), jinak beru většinou od Motory nebo Pemy Yato, Honiton a taky to ujde..
Týden předem prostříkávej WD, ohřát, volný závit projet pilníčkem... A metrová trubka na vratidle to jistí
Nepochybuji o kvalitě z té doby. Mám ovšem poznatek, že tyhle starší sady se dělaly zřejmě s větší vůlí. Měli jsme sadu z 80. let, malou, nebyla opotřebená, ořechy s 3x tolik materiálem, než dnes. Když jí vyzkouším na matku, tak má větší vůli než ta moje 20 letá sada. Na tu nedám dopustit. Má trošku omačkanej trhák na tyčce, za kterej mám lepší na větší sílu. I tak to není nic. Vezmi šupleru a změř ten ořech hloubku jak jde a na hloubku matky. Třeba to už trouchu bude jasnější, proč je tam ta vůle.karelmrak píše: 24 srp 2026, 06:45 Já jsem koncem šedesátých let dělal v německé opravně aut a přivezl jsem si velice kvalitní vekou golu s desítkami náhradních nástavců, vše metrické. Nářadí mám kvalitní. ta matka je absolutně čistá, 19 se na ní viklá, a to mám ten nástavec v šestihranu, což běžně gola nemá. 18 nemá šanci, je to skutečně mezi, jakési 18,5, navíc zatažené "na krev".
Původně jsem to nechtěl uvádět, ale tu sadu očkoplochých klíčů 6-32 mm mám taky z Lidlu, nebo Globusu. Je to z počátku jejich působení tady těsně po roce 2000. V době, kdy se ještě nešidila kvalita a některé nářadí bývalo kvalitní i tam. Dnes je nízká úroveň zpracování vidět od pohledu a na testování současné nekvality je dost prostoduchých lidí, co naletí místo mě.Vladka1 píše: 24 srp 2026, 11:39 ořech vyvložkuj plechem 0,25 silným, nebo 0,5 na polovinu obvodu..