Co se týče těch parametrů - tak na takové lehké auto je asi jedno, jestli dáte valivý odpor C nebo D, zvlášť při tom ročním minimálním nájezdu. Raději se řídím třídou jízdy na mokru. V naší lokalitě byl sníh v době, kdy jsem tahal za sebou kačera - což je dobrých pár let. Doposud jsem měl vždy dvě kompletní sady kol u všech aut, aktuálně mám doma 3 auta a dvě mají zimní-letní. Když by tedy opravdu byla velká sněhová nadílka a já autem musel, využiju jiné auto.
CONTINENTAL jsou 2x dražší. Čínu noname kupovat nechci, držím se standardu... Nexen, Kumho, .. Ale CEAT si právě pamatuju na jednom koupeném voze a vůbec to špatný nebylo. Tak ještě uvidím, do podzimu daleko.
K tomu ET - pokusil jsem se kontaktovat několik prodejců, co se chlubí s typovým listem pro zápis vozu do TP - žádná firma se mi zpět neozvala ... asi to nebude tak jednoduché, jak se na webech chlubí.
KOLA: ET
Moderátor: peta.smolik
Re: KOLA: ET
Fiat Panda 2 169 1,2 44kW rv 2005
v minulosti
Fiat Palio 1,7TD 51kW rv1997
Xsara II kombi 2,0HDi 66kW rv 2001
Fiesta IV 3dv 1,25 16V 55kW rv1996
v minulosti
- Reklama
Typový list znamená že ráfek prosel homologaci pro konkrétní auto, = typový list v tom R14,R13 seženeš k ráfku který už máš v technicaku, něco s jiným ET těžko někdo nechával schvalovat, to když už tak sirsi gumy/ větší rafek R15 apod.). Obecně najdeš si co obchod nabízí pro tvoje auto a k těm mají i typový list. K jiným ne. Další možnost je preregistrovat do Německa, tam nechat schválit TUV a pak registrovat zpátky do CR.
Z levnych zimnich gum jsou dobrý debica frigo/ sava eskimo (ale jsou z mekky gumy tak se rychle ojizdi), pak Fulda, hankook.. prémiový jsou conti, GY, Dunlop,Michelin, Kleber, Pirelli, . Nexen je shit, tomket cinskej shit,barum obvykle rumunskej shit (P6 je první trochu použitelná zimni guma,taky vychází z conti ts860..)
Rozdíl ve spotřebě- na Focusu byl rozdíl půl litru na 100 km ( fakt tolik- nexen cxp 641 a pak dunlop blu response).. ten nexen nejklouzavejsi letní, letely z auta i se vzorkem 6mm,a tobyly jen rok starý (koupeno s autem).. pak ten blu a spotřeba najednou o půl litru mensi, to jsem hodně čuměl jaký může být rozdíl..
Celorocky pokud jezdíš i v zimě tak bych bral jedině premiovky, projel testy a zaměřil se 1.na snih 2.led 3.voda a až pak spotřeba nájezd hluk..
Nový zimní na such dost plavou (dlouhý lamely, zuzlaj se), po ojeti pod 6mm už to mizí a chovají se jak nový celorocky, po ojeti pod 4mm už spíš jako letní ( taky na snehu už to stojí z h.). Moderní směsi hodně rychle stárnou, ca po 5 letech už začínají klouzat, hlavně na mokru a tvrdým snehu/ ledu.. (v měkkým má hlavní vliv vzorek, tření gumy se moc neuplatni - taky proto jsou celorocky v hlubokým na prd, maj vetsi bloky=min lamel a tím jen polovinu hran který zabiraj...)
Z levnych zimnich gum jsou dobrý debica frigo/ sava eskimo (ale jsou z mekky gumy tak se rychle ojizdi), pak Fulda, hankook.. prémiový jsou conti, GY, Dunlop,Michelin, Kleber, Pirelli, . Nexen je shit, tomket cinskej shit,barum obvykle rumunskej shit (P6 je první trochu použitelná zimni guma,taky vychází z conti ts860..)
Rozdíl ve spotřebě- na Focusu byl rozdíl půl litru na 100 km ( fakt tolik- nexen cxp 641 a pak dunlop blu response).. ten nexen nejklouzavejsi letní, letely z auta i se vzorkem 6mm,a tobyly jen rok starý (koupeno s autem).. pak ten blu a spotřeba najednou o půl litru mensi, to jsem hodně čuměl jaký může být rozdíl..
Celorocky pokud jezdíš i v zimě tak bych bral jedině premiovky, projel testy a zaměřil se 1.na snih 2.led 3.voda a až pak spotřeba nájezd hluk..
Nový zimní na such dost plavou (dlouhý lamely, zuzlaj se), po ojeti pod 6mm už to mizí a chovají se jak nový celorocky, po ojeti pod 4mm už spíš jako letní ( taky na snehu už to stojí z h.). Moderní směsi hodně rychle stárnou, ca po 5 letech už začínají klouzat, hlavně na mokru a tvrdým snehu/ ledu.. (v měkkým má hlavní vliv vzorek, tření gumy se moc neuplatni - taky proto jsou celorocky v hlubokým na prd, maj vetsi bloky=min lamel a tím jen polovinu hran který zabiraj...)
Solidní prodejce/značka ten typ.list dává automaticky spolu s koly (= netřeba žádat/prosit), dyž sem m4Zlika přezoval z OEK (praskajících) kol na OZ, taxem automaticky dostal tohle:Krtek3 píše: 30 čer 2026, 11:48 pokusil jsem se kontaktovat několik prodejců, co se chlubí s typovým listem pro zápis vozu do TP
Stáří NENÍ pro sraby, ale já srab sem. A geront k tomu.
Tak se mi to nepodařilo. Pokoušel jsem se sehnat přesné označení na několika vrakovištích v kraji, na webech v ČR, na inzercích kde prodávali pandy. Zkoušel jsem hledat i na webech u Nových disků- nikde nemají fakticky jediný rozměr akceptovaný techničákem a při hledání podle typu auta vlastně nemají ani ten typ 169, který není čtyřkolka a nemá LPG.
Je mi z toho už i špatně. Auto v super stavu, jako nové i přes svých 20 let stáří, ale když najdu debila na STK, neprojde to.
Je mi z toho už i špatně. Auto v super stavu, jako nové i přes svých 20 let stáří, ale když najdu debila na STK, neprojde to.
Fiat Panda 2 169 1,2 44kW rv 2005
v minulosti
v minulosti
Zajeď na jinou STK. Vyber si podle recenzí. STK je strašně moc, často berou bez objednání jen na čekačku. Někde jsou rozumní a neřeší zbytečnosti.
Ocelový disky jsem kupoval nový KFZ. V té době stály 1000 Kč kus, když v inzercích byly z ojetin letitý jen o 200-300 Kč levnější. V té době se psalo ve Světě motorů o praskajících neznačkových discích na trhu. KFZ jsou značkový disky teď jsem koukal stojí kolem 1500 Kč, ale ceny se za tu dobu posunuly. Mám je na letních už asi 14 let. Vypadaly neskutečně blbě černě lakovaný. Za tu dobu jsem na ta disky barvou nešáhnul. Ta mizerná barva má po letech jen sotva znatelnou lišku, která mění odstín na hnědočernou. Dokonce ani nešpiní houbu při mytí, je to jen změna odstínu v barvě. Nikde výkvět koroze. Nikde se nic neloupe. Koupil bych je bez váhání znova.
Zkus http://www.autodilyvojkov.cz/ Jsou zaměřený hodně na Fiaty a i rozebírají auta. Mají eshop s použitými díly i s fotkama. Několikrát jsem u nich kupoval, ale jezdím k nim osobně.
Ocelový disky jsem kupoval nový KFZ. V té době stály 1000 Kč kus, když v inzercích byly z ojetin letitý jen o 200-300 Kč levnější. V té době se psalo ve Světě motorů o praskajících neznačkových discích na trhu. KFZ jsou značkový disky teď jsem koukal stojí kolem 1500 Kč, ale ceny se za tu dobu posunuly. Mám je na letních už asi 14 let. Vypadaly neskutečně blbě černě lakovaný. Za tu dobu jsem na ta disky barvou nešáhnul. Ta mizerná barva má po letech jen sotva znatelnou lišku, která mění odstín na hnědočernou. Dokonce ani nešpiní houbu při mytí, je to jen změna odstínu v barvě. Nikde výkvět koroze. Nikde se nic neloupe. Koupil bych je bez váhání znova.
Zkus http://www.autodilyvojkov.cz/ Jsou zaměřený hodně na Fiaty a i rozebírají auta. Mají eshop s použitými díly i s fotkama. Několikrát jsem u nich kupoval, ale jezdím k nim osobně.
Fungl nový Seicento 2025 z Mironetu. Řidič je z Xindlvajíčka