AppleBred píše:Vsetkym dakujem za info...
Este som sa chcel spytat, co mi o tom ako mam jazdit hovori tento obrazok s priebehom krutiaceho momentu.

Ten graf ti moc o tom, jak jezdit na spotřebu, neřekne. Z momentové křivky vidíš jenom to, že nejlepší spotřebu bys měl při 2600 ot/min. Ale pozor, tato křivka je měřena pro stanovení maximálních hodnot, které je motor schopen dosáhnout. Tzn. při "pedále na podlaze". Takže je tato informace použitelná prakticky jenom při rozjezdu, nebo do nějakého prudšího kopce. Avšak pozor. To neznamená, že při těchto otáčkách by ses rozjel co neekonomičtěji. Nikdo neříká, že by ses nerozjel ekonomičtěji s pedálem plynu třeba na 1/3. To platí, pokud budeš používat pedál na podlaze. Jen tenkrát se budeš pohybovat po zobrazené křivce. A samozřejmě taky neplatí, že by ses v těchto otáčkách rozjel nejrychleji - to by sis musel (sice stále se stlačenám pedálem na podlahu) podřadit.
Na to, aby jsi věděl, jaké otáčky volit pro co nejlepší ekonomiku, by jsi musel znát speciální "mapu" spotřeby. A páč je dost složitá, stejně by sis ji nezapamatoval. Obecně platí to, co člověk s technickým citem sám cítí i v chování motoru:
1) Měl by ses pohybovat v rozmezí 2-3 tisíce ot/min (platí pro benzin a spíše maloobjemové diesely, pro větší diesely je to níže - cca 1600-2100)
2) Pokud chceš po motoru spíše větší moment (kopec, rozjezd), pohybovat se spíše výše v tomto limitu
3) Pokud ti stačí minimální moment (ustálená jízda), pohybovat se co nejvíce dole v tomto limitu
PS:
Já mám Punto 1.2 16V Mk2, a jak jsem tu před časem psal v mé diskuzi o spotřebě, rekord na 20km ideální trati mám 3.4 l/100km, standardně jsem jezdíval za 4.2-5 l/100km. Celoročka (cca 18.000 km) pak 5.4 l/100km. Teď co je to povinné svícení, a i častěji používám trojku v obci, a jezdívám rychleji mimo obec a často i s vozíkem mám standardní spotřebu cca 5-5.8 l/100km.
Groupe F.I.A.T. forever ! Uno Turbo i.e. Mk1, Punto 1.2 16V ELX Mk2