klouže spojka - malá přítlačná síla přítl. talíře ?

Vše o motoru a převodovém ústrojí, poruchy, úpravy, rady a typy, topení a chazení

Moderátoři: peta.smolik, mad mike, Katy, Matto

Odpovědět
peetan
Fiaťák
Kontaktovat uživatele:

klouže spojka - malá přítlačná síla přítl. talíře ?

Příspěvek od peetan »

Nesetkal se s tím někdo -vlivem úniku oleje byla spojka mastná, nalepilo se nové obložení lamely, vše odmastilo, zkontrolovalo opotřebení a tloušťka přítlačného talíře a přesto spojka po montáži opět prokluzuje. Jediný důvod, který mne napadl, je že talíř už nemá dostatečnou přítlčnou sílu ? Uvěřil jsem odborníkům, že celou spojkovou sadu, kterou jsem měl připravenou, není třeba měnit /naštěstí jsem zatím nic neplatil/ a zřejmě se nakonec bude muset stejně použít. Ještě mechanik sháněl informace po ostatnch fiaťákách a cosi povídal, že na 1,3 JTD je to častý jev, nevím nezdá se mi to, předpokládám že průměr spojky a ostatní je dimenzováno pro tento motor. Tak jen dotaz, jestli si ta spojka může ještě "sednout" nebo radši znovu ven a použít celou novou sadu
Grande 2007 5dv 1,3 JTD 66kW,digi dual AC, B&M - sold
Punto 2003 5dv 1,9 JTD 63kW 6bag,AC - sold
Punto 2003 1,3 JTD 6bag, digi dual AC -sold
Reklama

corleone
Zkušenej Fiaťák

Re: klouže spojka - malá přítlačná síla přítl. talíře ?

Příspěvek od corleone »

Jednoznačně ven a novou sadu. Při normálním použití spojky životnost přítlačného kotouče zhruba odpovídá životnosti lamely. Těch pár šupů rozdílu mezi lamelou a celou sadou nestojí za riziko, že se celý megaopruz s demontáží převodovky bude muset zanedlouho opakovat.
Punto 55S Mk I
skybar
Zkušenej Fiaťák

Příspěvek od skybar »

Presne ako vraví corleone zo strachu,že by sa vyskytla nejaká nepredvídateľnosť treba vymeniť spojku komplet,ten cenový rozdiel je zanedbatelný pri čiastkovej výmene a prípadná opätovná demontáž je hrôza,nie len finančná,ale aj o nervy!Ja som vymenil s kamarátom komplet spojku,hoci lamela bola ešte dobrá,ani som nepomyslel ju nevymeniť,staré preč a hotovo!Tak asi tak na spojku a nekľže!
PUNTO MK1 55,r.v.96,40KW,ELX, 5dver.
peetan
Fiaťák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od peetan »

Zdá se, že spojka si trochu sedá, uvídme. V každém případě to bylo rozhodnuté mechanika, že přítl. talíř je OK, měl jsem celou sadu nachystanou. takhle se měnilo jenom ložisko a nové obložení lamely. O láci sady nemůže být řeč, nejlevnějí jsem měl možnost jí koupit za 3500,- což je proti MOC paráda :-) Takže pokud bude klouzat, tak ten opruz s převodovkou ven si holt zadarmo zopakuje, ještě jsem nic neplatil. Je vidět, že šetřit se někdy nevyplácí, já osobně bych to měnil celé rovnou
Grande 2007 5dv 1,3 JTD 66kW,digi dual AC, B&M - sold
Punto 2003 5dv 1,9 JTD 63kW 6bag,AC - sold
Punto 2003 1,3 JTD 6bag, digi dual AC -sold
Odpovědět

Zpět na „Punto - motor“