LPG v Puntu

Nevíte kam to patří, pište to sem ...

Moderátoři: intel_sk, peta.smolik, mad mike, Katy, Matto

turbom
Zkušenej Fiaťák
Příspěvky: 481
Registrován: 24 dub 2008, 22:19
Bydliště: Havl. Brod. a okoli

Re: LPG v Puntu

Příspěvek od turbom »

Jeste jsem se chtel zeptat, jestl jsi poznal nizsi vykon na LPG. Ono i 5 koniku hraje u nalozeneho 1.1 roli...
2008- Fiat Bravo 1.4 T-jet 110kw Emotion +LPG Stag Q-BOX. 2008 Fiat Linea-1.4 T-jet 88kw
Reklama
 

majco
Všeználek
Příspěvky: 1078
Registrován: 10 úno 2006, 14:48
Bydliště: Žilina

Re: LPG v Puntu

Příspěvek od majco »

Punto 1.1 plyn mal môjho fotra kolega z práce tak som mal možnosť porovnať ale mne išla moja 1,1 lepšie možno že aj preto že dedo na tom asi vac ako 70km v živote nešiel :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: tak neviem ale ak chceš plyn tak už len prídavna nádrž zaberie miesto a váhu + rezerva ktorá sa plantá v kufru atd záleži čo je pre koho priorita kolko najazdíš kedy sa ti to vráti a kedy to začne realne šetriť prašule /investícia + servis +technické kontroly + rýclejšie opotrebovanie výfuku / všetko zrátať a vypočítať si návratnosť :roll:
Punto-MK2 1,2 8V 2001
Punto-Mk1 1,1 8V 1996
turbom
Zkušenej Fiaťák
Příspěvky: 481
Registrován: 24 dub 2008, 22:19
Bydliště: Havl. Brod. a okoli

Re: LPG v Puntu

Příspěvek od turbom »

Tak mi byl doporucen system Stag 300. Je to jiz sekvencni vstrikovani, ale ridici jednotku ma vlastni. Pry by nemel byt problem, pokud bych chtel vuz menit, vzit si Lpg ze stareho do jineho auta.
2008- Fiat Bravo 1.4 T-jet 110kw Emotion +LPG Stag Q-BOX. 2008 Fiat Linea-1.4 T-jet 88kw
Uživatelský avatar
peta.smolik
Všeználek
Příspěvky: 2559
Registrován: 26 dub 2010, 15:19
Bydliště: V.M.
Kontaktovat uživatele:

Re: LPG v Puntu

Příspěvek od peta.smolik »

lacin píše:Zloun: na stasich lpg systemech s karbecama se bohatost smesi plynu ridila normalne takovym mezikusem se sroubem - priskrcoval se prutok plynu. U novejsich je to stejne, akorat sroub nahradil krokovej motorek. Nechal jsem ho viset na dratech a dal tam sroub...

turbom: ne, nadrz ma kolem 40ti litru, ale natankuju tam 32...

Jinak o plynu jsem se trosku rozkecal na jinym foru, tak sem zkopiruju text, treba si potencialni zajemci z toho neco vyberou. :-)

COPY:

Ja mam na benzinu najeto max 30 tis km a z toho je asi 25tis km na motorce.

Mel jsem plyn v dacii (cca 50tis km), mel jsem ho v litrovym unu (cca 150tis km), mam ho v moji hustokrutopuntosestikvrdlejednajednafirevoleosumvé (zatim 160 tis). Plus nejaky kilometry se sierrou na lpg, dalsi dacii na lpg, nejaky favorit na lpg...

Sekvencni vstrikovani plynu je urceny pro vicebodovy vstrikovani. Nenapsals, do jakyho punta bys to chtel.

Do tech nasich jednobodovych starecku patri klasika - smesovac, trubka do sani a hotovo. Na tu trubku kolecko na serizeni smesi a hurá.

Ja mam kapku lepsi system - automaticky prepinani z benzinu na plyn po prekroceni 2000 ot/min, coz taky neni buhvi co, hlavne v zime. Pokud je venku hodne minus stupnu, dochazi totiz k tomu, ze se ti ve zplnynovaci kapalny plyn nezplynuje a motor ma tendence se uchlastavat, protoze zplynovac zamrza, atd...

Lepsi systemy maji automaticky prepinani plynu po prekroceni urcite teploty motoru, protoze zplynovac je ohrivanej chladici kapalinou.

Nadrz mam toroidni, objem tusim 40 litru, jelikoz je ventil s plovakem v nadrzi nastavenej tak, aby do nadrze nepustil vic plynu, nez ma byt, vleze tam max 32 litru plynu.

Spotrebu mam kolem 8 litru (na benzin tech 7), takze pocitej cca o litr narust.

K tomu vykonu: samozrejme pri provozu na plyn je vykon nizsi. Malokdo ti to rekne, ale na plyn by se nemelo dlouhodobe jezdit naplno. Propanbutan ma vyssi teploty horeni a vic zatezuje sedla ventilu. Pri dlouhodobym namahani motoru pri plnym vykonu se muzou podpalit ventily. Takze pokud chci zavodit, nebo nekde predjizdet do kopce pod plnym plynem, urcite prepinat na benzin. Budes mit vyssi vykon a hlavne nebudes kurvit motor.

Me se napriklad ale zda, ze motor mi na plyn jede lip v nizsich otackach. Na trojku pri 1000 ot/min slapnu na plyn a auto zacne plynule zrychlovat. Pri provozu na benzin to tak vesely neni.

K te cenove narocnosti: porizeni u jednobodu je kolem 20ti s toroidem. Spravne bys mel delat 1x za rok, nebo po ujeti 10tis km revizni prohlidku. Povinny to evidentne neni, protoze revizni prohlidku pozaduji pouze na stk, cili jednou za dva roky. Revize s emisema stoji kolem tisicovky, vetsinou ti i vymeni filtr, ale ten stoji dve stovky. Technicka je drazsi o stovku skrz LPG.

Jednou za sto tisic by se mely vymenit membrany ve zplynovaci. Ja uz mam na svych najeto 160tis a zatim funguje celkem dobre. Posledni dobou pozoruju vyssi spotrebu, takze na jare budou novy. Budou stat max 2000,- Kc.

Jeste bych te mel postrasit s nicenim motoru... Urcite doporucuju vymenu oleje stejne castou jako pri provozu na benzin. Olej i po 15ti tis. km bude hezky cisty a to muze svadet k tomu, aby se prodlouzil interval. Ja jsem to tak delal na unu, ale po nejakym case se mi zacaly usazovat takovy mazlavy svinstva na ventildeklu - a to je produkt lpg. Motoru to sice nijak neublizilo, ale urcite by bylo zbytecny si takhle motor zasirat. Plyn je trochu haklivy na cistotu vzduchovyho filtru, takze jednou za cas ho profouknout a urcite menit v klasickych intervalech. Jezdil jsem i se sport K&N filtrem a bez problemu.

Nejvetsi nebezpeci hrozi hlave. Ja jsem ted serizoval vule na ventilech a uz jsem na minimalni tloustce ventilove podlozky na dvou ventilech, co jde sehnat a vuli na vyfukovym ventilu mam 0,3mm, coz je sakra malo. Takze na jare pujde hlava dolu a pujde na udelani sedel. Sacim ventilum provoz na lpg nevadi. Ohrozeny jsou vyfukace. Jenomze muj motor ma v tuto chvili 360 tis km najeto a na hlavu nebylo sahnuto krome vymeny gufer na vacce a na ventilech, takze na to ma svaty pravo.

Sakra, to jsem se rozkecal.

Jeste doplnim info k mymu systemu lpg - ja mam bohatost smesi rizenou krokovym motorkem na te trubce, co vede do sani. Tento system jsem tam mel asi 20tis km, pak to prestalo fungovat, tak ted tam mam klasiku - sroub na uzavirani prutoku - auto min zere a je klid.

A jeste jedny kecy - byl tam dotaz na svicky...

Jinak svicky nepouzivam zadny na lpg, ale klasika Bosch FR7DC - kus za 42 kč a vetsinou je mam na dve vymeny oleje - obcas zkontrolovat mezeru mezi elektrodama a je klid. Pokud je mezera mezi elektrodama vetsi, plyn to pozna driv jak benzin a zacne to prave cukat a obcas to i streli. U jednobodu klidne at si strili, tam se nic nestane. U vicebodovych aut, ktery maji plastovy sani hrozi roztrzeni. Ale prave proto se tam montuje zaslehova klapka, ktera toto nebezpeci eliminuje. U aut s hlinikovym sani je to bez problemu.

Jeste me napadla jedna vec: urcite se u lpg nevyplati natankovat plnou nadrz benzinu s tim, ze mi to na rok vystaci. To sice jo, ale benzin po cca 4 - 5 mesicich zacne mit docela destruktivni ucinky na palivovou soustavu. Sezere co muze a hlavne uz nema takovy vlastnosti, jako mel, kdyz byl cerstvej.

Jinak ikdyz se jede na benzin, cerpadlo porad benzin tlaci a cirkuluje ho pres zpatecku zpatky do nadrze. Videl jsem, jak kdosi montoval plyn a pri prepnuti na lpg vypinal cerpadlo. Po roce mel problem, ze mu ztrouchnivela a rozpadla se membrana v regulatoru. Ona je ochlazovana benzinem a pokud ho nema, tak jde casem do kytek.

Jeste jedna vec... Nenechavat malo benzinu v nadrzi. Jelikoz cerpadlo porad jede, benzin se casem odpari, vyjede a janevim co a po case nastartuju na ty vypary, co tam jsou, prepnu na lpg, pojedu 100 km a pak zjistim, ze je cerpadlo zadreny, nebo dokonce roztrzeny. Taky je chlazeny benzinem a pri povozu na sucho moc velkou zivotnost nema... Ale to uz jsou takovy drobnosti...

Hehe... :-)
Ahoj Prosím porad mi co s mým Puntem z motoru se při vyšších otáčkách ozývá zvonivé klepání ale dnes sem vyměnil olej a jakoby se to ztišilo ale co dál s tím? a hlvně co to je? čím to je
Celý článek je v rubrice Motor
Punťa fire, Rosso Tiziano
Fiat 128 sport 1300 SL, zatím rozebrán na prvočinitele
turbom
Zkušenej Fiaťák
Příspěvky: 481
Registrován: 24 dub 2008, 22:19
Bydliště: Havl. Brod. a okoli

Re: LPG v Puntu

Příspěvek od turbom »

Ahoj!
Po pul roce uzivani mohu napsat nejake zkusenosti. Mam najeto 10 000 s Lpg a zatim jsem spokojeny. Prumernou spotrebu mam 6.5l Lpg/100km. Mam Stag 300-4 sekvencni vstrikovani s vlastni ridici jednotkou pro LPG. Nedavno jsem byl na diagnostice a vsechno ok.
Jediny problem mam se starty na benzin. Nekdy auto nechytne na poprve ( reseno v motor), zrejme stary benzin( po naliti aditiva se starty na benzin zlepsily a chyta na prvni). Ted se pokusim vyjet stary benzin uplne do sucha, nacepovat novy a pridat aditivum.

Kazdopadne diky vam za rady. :wink:
2008- Fiat Bravo 1.4 T-jet 110kw Emotion +LPG Stag Q-BOX. 2008 Fiat Linea-1.4 T-jet 88kw
polomiso
Fiaťák
Příspěvky: 190
Registrován: 24 zář 2009, 23:09
Bydliště: Nové Zámky

Re: LPG v Puntu

Příspěvek od polomiso »

Ahoj. Ako sú na tom mtory 16V ? Konkrétne 1.4 16V. Je ich prestavba reálna? A cena?
mk2b 1.4 16V 5D
turbom
Zkušenej Fiaťák
Příspěvky: 481
Registrován: 24 dub 2008, 22:19
Bydliště: Havl. Brod. a okoli

Re: LPG v Puntu

Příspěvek od turbom »

Myslim, ze tady ti nikdo neodpovi. Doporucuji se zeptat v tvem okoli, kde delaji LPG prestavby.
Podle me to problem neni. Pokud to bude seriozni mechanik, rekne ti, ze uz to delal nebo ze to neni velky rozdil proti jinym 16v, pripadne jeho poznatky.
Nekde delaji par tydnu stare auta, takze bych se toho nebal. Hlavne vybrat dobry servis.

Cenu si tipnu max do 30 kk.
2008- Fiat Bravo 1.4 T-jet 110kw Emotion +LPG Stag Q-BOX. 2008 Fiat Linea-1.4 T-jet 88kw
polomiso
Fiaťák
Příspěvky: 190
Registrován: 24 zář 2009, 23:09
Bydliště: Nové Zámky

Re: LPG v Puntu

Příspěvek od polomiso »

Ďakujem za odpoveď.
mk2b 1.4 16V 5D
Uživatelský avatar
Maťo
Zkušenej Fiaťák
Příspěvky: 279
Registrován: 04 led 2011, 19:54
Bydliště: SK-Orava
Kontaktovat uživatele:

Re: LPG v Puntu

Příspěvek od Maťo »

Čaute ja mám 1,2 8V r.2002 aj na LPG.Keď som ho kupoval tak tam už LPG bolo.Bola to pôvodne autoškola a mala najazdoných 165800 km.Mám tam systém "Landy renzo" .Má to sekvenčný strek a som s tám spokojný.Teraz mám najazdených 225600km a šlape to bez problémov.Jediní problém je že keď prichádzam ku križovatke tak to musím prepnúť na benzín lebo počítač má problém tak rýchlo vyrovnať otáčky na voľnobeh a občas mi to zdochne ale už som si zvykol.Inak super! :D
Fiat Punto 1,2 8V 5dv. r.2002
Fiat Multipla 1,6 16V r.2001
Odpovědět

Zpět na „Punto - ostatní diskuse“