CNG Multipla nebo Zafira?

Vše o motoru na CNG, LPG a jejich převodovém ústrojí, poruchy, úpravy, rady, topení a chazení

Moderátoři: kubiii, Minimaxa, peta.smolik, Globusman

buffyna
Fiaťák
Příspěvky: 81
Registrován: 25 led 2007, 10:04
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od buffyna »

Ahoj,
co se týče životního prostředí, tak kdyby každý uvažoval o ekologickým autě, to by se žilo, co? A co se týče poruch CNG, tak poruchy snad jsou na každým autě a je jedno, jestli máš benzín, diesel nebo CNG. Je to všechno jenom spotřebák. Takže já budu radši opravovat CNG a nes.... ovzduší.

PS: např. starší nafťák nemá katalyzátor a do vzduchu mimo jiné vypouští mikročástice, které jsou silně karcinogenní (a nejen ty), a proto se stále víc zhoršuje ovzduší ve městech. Nebo ti nic neříká smog? Nevím, co to má společnýho s metanem od zvířat, jsem si nevšimla, že by tady někdo mluvil o globálním oteplování, ale smog a kvalitu ovzduší, že se zhoršuje, snad vidí každej blbec, ne? Dnes už existují i nafťáky, který splňují nad emisní normu euro 5 - kdo je ale má, že?
Reklama
 

Kubanec
Fiaťák
Příspěvky: 128
Registrován: 18 úno 2007, 09:54
Bydliště: Cheb

Příspěvek od Kubanec »

Dokud lítaj letadla tak si se SMOGEM nehodlám lámat hlavu,představa že za 1 let se spálí tisíce litrů ,tak to moje JTD je ok.Nic proti CNG ,ale až budu mít čerpačku v místě bydliště tak se tím budu zabývat.A jestli MLOK nebo Zafira tak u mne mlok,ikdyž sedadla zapuštěná do podlahy v kufru jsou super,ale ta pořizovací cena ????????tak MLOK
Kubas
r.v.2000 294 000km MLOK/multipla/prodáno
r.v.2005 53 300km Fiat Idea červená
r.v.2006 160 000km Multipla ll /mlok podruhé/
r.v.2008 13800km SUZUKI SV 650
XpavelX
Začátečník
Příspěvky: 35
Registrován: 08 říj 2007, 10:22

Příspěvek od XpavelX »

Mam pocit, ze jsi zase odbocil.. Buffyna i ja mluvime o smogu ve meste, na kterem se letadla nepodileji z jednoducheho duvodu - nechavaji vyfukove plyny v atmosfere. Coz je velke svinstvo z hlediska oteplovani planety, ale nesouvisi to s rakovinotvornymi splodinami v ulicich mest.
-----------------------------------
Multipla 1,6 BiPower, r.v. 2000
Uživatelský avatar
darko
Zkušenej Fiaťák
Příspěvky: 301
Registrován: 21 úno 2007, 21:00
Bydliště: prostejov

Příspěvek od darko »

rozdíl je v tom že si benzín můžu odepsat z nákladů (jsem OSVČ),takže mě CNG,LPG , propan/butan a jiné sporáky nechávají chladným.Pro ekologicky smýšlejcí: z čeho myslíte že se ty plyny asi vyrábějí.Takže nula z nuly pojde.Pokud zlevní hybridní auta anebo techologie pohonu na vodík ,tak pak to bude o.k. Do té doby však se klimatické podmínky změní tak,že to bude to poslední co nás bude zajímat...
Uživatelský avatar
darko
Zkušenej Fiaťák
Příspěvky: 301
Registrován: 21 úno 2007, 21:00
Bydliště: prostejov

Příspěvek od darko »

Alda píše:Před Multi jsem jezdil 9 let s autem na LPG a co se týče plynu nebyly žádné problémy a ježdění za 1Kč/km je velice příjemné. A zrovna ty Darko máš čerpačku za barákem, teda jestli bydlíš v průmyslové zoně (v Prostějově) :lol:
Píšeš 8l/100km = 8*30 = 240Kč = 2,40/km
Já max6kg/100km = 6*21,6 (v Brně) = 130Kč = 1,30/km
Takže na každých 1000km máš zhruba 1000Kč doma, to je podle tebe špatný?
A za rok provozu jsem neměl v souvislosti s plynem žadné náklady (neříkám problémy!)
počkej až ti odejde směšovač...projdi si forum
lacin
Znalec
Příspěvky: 991
Registrován: 05 lis 2005, 13:04
Bydliště: taky JM

Příspěvek od lacin »

Je to jednoduchy: pokud mas cerpacku blizko, nebo se pohybujes tam, kde se zemni plyn natankovat da, di do toho. Ti, co plyn neuznavaji, tak ho uznavat nezacnou. Je to stejny jako s lidma, kteri pomlouvaji fiaty.

Ja jezdim na LPG s jednajednickovym Puntem. Dost lidi se na me diva jako na blbce, slysim rejpani kazdou chvilu a ze vsech stran. Ale 40000 km rocne na benzin anebo na plyn, to je trochu rozdil. Penize na rozhazovani zrovna nemam. Vetsinou plyn zavrhuji bud zalovenci, nebo ti, co maji auto na to, aby jim stalo v garazi. No anebo ti, kteri si daji benal do nakladu (coz nikomu nezazlivam, delal bych to taky)... :-)

S cerpackama na LPG problem neni. Coz se neda rict o CNG. Uvazovali jsme o koupi Marusky na CNG, nakonec jsme od toho odstoupili. Bohuzel nikde tu CNGnka neni. Kdyby byla, uz nam stoji v garazi.

Jinak neco k technice - nerikam, ze o tom neco vim, ale smesovac se jen tak nepokazi, vetsinou prezije to auto a pokud vim, zemni plyn se z niceho nevyrabi, ten se tezi.
Hustokrutost
buffyna
Fiaťák
Příspěvky: 81
Registrován: 25 led 2007, 10:04
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od buffyna »

A s tou ekologií - každej má začít sám u sebe. Mělo by se myslet i na příští generace - a že někteří na to kašlou, někdo to začít musí, že?
Mišan
Fiaťák
Příspěvky: 170
Registrován: 22 úno 2007, 08:38
Bydliště: Pardubice

Příspěvek od Mišan »

darko píše:rozdíl je v tom že si benzín můžu odepsat z nákladů (jsem OSVČ),takže mě CNG,LPG , propan/butan a jiné sporáky nechávají chladným.Pro ekologicky smýšlejcí: z čeho myslíte že se ty plyny asi vyrábějí.Takže nula z nuly pojde.Pokud zlevní hybridní auta anebo techologie pohonu na vodík ,tak pak to bude o.k. Do té doby však se klimatické podmínky změní tak,že to bude to poslední co nás bude zajímat...
Hele, sporáku, už jsi slyšel o tom, že CNG je alternativní pohon? Do nákladů při podnikání si dáváš benzín (základní palivo) a jezdíš prostě na CNG, čili za kačku a něco. A víš, že kilometr na vodík vyjde asi stokrát dráž? A taky, že nejsme ten vodík schopni vyrobit bez elektřiny...? A pokud by Tě napadlo jezdit na slunce, tak věz, že dnes, při výrobě solárního panelu se spotřebuje takové množství energie, které sám článek není schopen za svou životnost vyrobit. To jen kdybys chtěl třeba taky "ekologicky smýšlet"
Multipla Bipower 1,6 /2000
Uživatelský avatar
darko
Zkušenej Fiaťák
Příspěvky: 301
Registrován: 21 úno 2007, 21:00
Bydliště: prostejov

Příspěvek od darko »

vím že se tyto plyny těží,avšak je to taky fosilní palivo,takže se tím nic nevyřeší.Pokud se vodík bude vyrábět za pomocí elektřiny z větrných elektráren apod.,tak budem za vodou.Jenomže se nikomu nechce když je zatím ropa.Automobilky tedy používají výmluvy ve stylu nižších emisí nebo menší spotřebě.Proto mě na "sporák" nikdo nezlomí,protože se pouze problém přesouvá jinam.Časem i ten plyn zdraží,popř. bude zatížen vyšším DPH a bude mít po ptákách.Stačí se podívat na ceny nafty.
ffrufru
Začátečník
Příspěvky: 6
Registrován: 25 říj 2007, 21:00

Příspěvek od ffrufru »

Vidím,že to tu vře na ekologické téma.Řeknu Vám jediné.když uvažuju o koupi cng auta,myslím pouze ekonomicky a to jsem tu chtěl rozebrat. Ekologicky by měli myslet ti nahoře a vhodnými nástroji směrovat lidstvo tam kam jen třeba pro udržení ekologie na únosné úrovni.,ale je vidět že ty lobistický kliky si stejně prosadí to na čem vydělají hlavně oni.Až zvýhodní danově tyhle produkty a naopak,lidi je budou sami vyhledávat.
Odpovědět

Zpět na „Multipla | Motor - ostatní“