T-jet 110kw - Go KO- motor tlaky 4.5 bar

Moderátor: peta.smolik

Odpovědět
turbom
Zkušenej Fiaťák

T-jet 110kw - Go KO- motor tlaky 4.5 bar

Příspěvek od turbom »

AHoj. Moje dlouholeté fiat Bravo 1.4 T-jet 110kw + lpg s nájezdem 380 000km poslední půl roku stávkuje, baští vodu a vylučuje vodu- zřejmě.
Začalo to obyčejným únikem chladící kapaliny na různých místech u hadic. Vždy se to přetěsnilo s tím, že bude ok. Celkem 3x se těsnily různé hadice. Teď už nikde nepozoruji loužičku, jen občas. Občas uteče voda na pravé vrchní straně chladiče u spoje trubky. Je to ale nepravidelné, jindy zase u termostatu. Pak zase třeba 500 km nic. Voda se ztrácí dále. Jednou po nastartování vytékala z výfuku snad jen voda :-D . Poslední měření za 1400km chybělo 0.3l. Vždy i za studena, pokud otevřu víčko od nádoby s chladící kapalinou to zasyčí a voda vyjede cca o 2-3 cm nahoru v nádobce. Těsnění 2 ze 3 mechaniků vyloučily, protože auto nevaří a po zahřátí táhne a jede jak má. Já si myslím, že je to minimálně těsnění. Měření tlaků dnes u mechanika 4x 4.5 bar. Resumé: motor výměnu nebo celkové GO. Prý je teda v háji kdo ví co a mám shánět nový motor. Který se jen tak nesežene a za druhé se mi do auta již nechce cpát x desítek tisíc. Mám již novější auta. Ale rád bych tohle auto ještě provozoval jako pracanta na tahání vozíku, občasné jízdy apod. Je mi jasné, že rozdělaní motoru a Go vršku a spodku bude stát nesmysl. Odhad zněl až 35 000kč. Přemýšlím, že nechám udělat těsnění a při té příležitosti se prohlídnou i pístní kroužky atd. Ale jestli se musí kvůli kroužkům vyndat spodem písty apod, tak to je již nesmysl. Spotřeba oleje je stabilních (150 000km) 0.25 l / 1000km.
Nebo jezdit až do skonání motoru a dolívat vodu, což mi přijde jako trápení. Auto má čerstvě STK a lpg bomba je ještě na 3 roky. Minulý rok jsem repasoval lpg sestavu, celou zadná nápravu, přední nápravnici atd. Je v něm moc peněz na šrot :)
Nějaké rady prosím nebo někdo , kdo by to oblídnul pořádně a vyzná se?
2008- Fiat Bravo 1.4 T-jet 110kw Emotion +LPG Stag Q-BOX. 2008 Fiat Linea-1.4 T-jet 88kw
Reklama

Vladka1
Znalec

Re: T-jet 110kw - Go KO- motor tlaky 4.5 bar

Příspěvek od Vladka1 »

Smysl má možná tak svépomoc za cenu materiálu, servisy tě jen odrbou, vysolíš 50k a stejně to nepojede...
Voda = nejpravděpodobnější je těsnění a tlakuje to do vody, má to svoje příznaky (tvrdý hadice, bublinky ve vodě, olej ve vodě nebo voda v oleji - ne vždy jsou všechny) nebo se dělá test na spaliny vo vodě. Tlaky 4x 4,5 - nejde o chybu měření? Kolik mají být? (je to turbomotor, tam jsou tlaky nižší než atmo) Rozlišení jestli jde o ventily nebo kruhy = stříknout olej do válce - pokud tlaky stoupnou tak jde o kruhy. Pokud jsou z válců šišky tak překroužkování nepomůže.
Vyměnil bych mechaniky, podle popisu jadna lama vedle druhý. Hlavně neumí diagnostikovat co tam je za problém takže nastupuje metoda pokus - omyl a ty bys to platil..
Možná totálka a nejvýhodnější bude jiný auto... Kup za desítku stejný auto se shnilou kastlí a OK motorem, přehoď si motory a jezdíš..
turbom
Zkušenej Fiaťák

Příspěvek od turbom »

Ahoj, bublinky nepozoruji, olej standardně ubývá cca 0.25l na 1000km. Ve vodě olej nevidím. Hadice za studena jak máslo, za tepla tvrdší az tvrdá. Za studena kontrola chl. Kapaliny vyndani víčka zasyci a vyjede az o 3 cm nahoru. Ty tlaky se mi take nezdaji. Půjčím si nejde jinou sadu a zkusim je změřit sám. Jen mi poraďte, kde najdu pojistku na benzin, aby nešel benzin do válců pri točení. Jinak klasika, za studena se seslaplym plynem a vsechny 4 svicky venku, ze? Když jsem ho koupil mělo najeto 235 000km a měřil jsem tlaky,bylo tam kolen 12 tuším. Kolik ma mít T-jet tlaky jsem zatím nikde nenašel. Někdo zase tvrdí, ze s tlaky 4 by motor ani nenastartoval.
2008- Fiat Bravo 1.4 T-jet 110kw Emotion +LPG Stag Q-BOX. 2008 Fiat Linea-1.4 T-jet 88kw
tomass
Fiaťák

Příspěvek od tomass »

Jako laik se zeptám. Není divné, že když má auto takhle moc najeto, že má tlaky stejné ve všech 4 válcích ? Je skoro nereálné, aby měl motor stejné tlaky. Vždy se musí některý válec, nebo kroužky opotřebovat víc, nebo některý ventil by nemusel úplně dobře těsnit.

Bez rozebrání motoru jsem byl před pár lety na měření pomocí osciloskopu při startování. Provádí se to se studeným motorem a mělo by se zajistit, aby motor přibližně 5 až 8 sekund při měření nenaskočil. Rozhodně se nesmí odpojovat kabely od svíček, ani odpojit cívka. Napadá mě jedině točit s duplikátem klíče, který nebude mít čip a nebo pokud tam je LPG, tak přepínač vypnout do mezipolohy, aby nebyl přívod paliva do motoru. Prostě to večer vyjet a testovat po vychladnutí.
Měření je velmi přesné, protože se měří úbytek napětí, který je na osciloskopu přesně vidět jako sinusovka stejné výšky. Vyběhaný, nebo netěsný válec ukáže menší úbytek napětí. Osciloskop bude mít přesnost měření 0,5%. Takovou přesnost žádný tlakoměr nemá, bude okolo 2-5%. Lidskou chybou se může stát, že v některém válci nebude 100% těsnost u montáže manometru. To se u osciloskopu stát nemůže. Pochopitelně se neměří osciloskopem tlak jako absolutní hodnota, ale rovnoměrnost tlaků mezi jednotlivými válci a to je právě důležité.

Jinak malý únik chladící kapaliny se pozná někdy jen po vychladnutí, kdy ztuhne guma hadic (ne natlakování, ale vychladne guma jako taková). Pak bývá vidět trochu vody na připojení. Když se to nechá dlouho, tak voda uschne a nic se nepozná. Už jsem takto zjistil několikrát úniky. Vždy šlo o viditelný únik v expanzní nádobě třeba po 100 km a spoj byl po několikeré prohlídce na vychladlém motoru sotva vlhký. Za provozu se ten únik v teple stačí odpařit, nebo je ten únik jen po vychladnutí.
tomass
Fiaťák

Příspěvek od tomass »

Jinak ty tlaky budou něco pod hodnotou kompresního poměru ve válcích. Pokud by mělo vliv turbo, tak se ten manometr zřejmě rozletí na kusy. Bude to měřit jen kompresní poměr, bez turba. Atmosférický motory, co měly kompresní poměr 9,5 až 10,5, tak se ten tlak naměřil normálně 8-9 Barů.
Co se má naměřit u moderních motorů, kde jdou pístní kroužky volněji, opravdu nevím. Třeba tam ten tlak udělá až turbo, kdo ví.
Odpovědět

Zpět na „Bravo 2“